verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Kualiteti VS Kuantiteti

on 29 - 03 - 2016       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

[Recension Ja çfarë u gjet në shtëpinë e Zahir Beqirit, i dyshuar për falsifikim dokumentesh]

Euforia sa për të bërë lajm dhe për të fituar klikime po vret dalëngadalë gazetarinë. Disa prej mediave në Maqedoni as që e kanë të qartë se çfarë shkruajnë, pasi që i bashkangjiten turmës që kopjon lajmet e agjencive ose mediave të tjera dhe vetëm tentojnë të arrijnë kuantitet në dëm të kualitetit. Në këto raste, mund të vërejmë se në përmbajtje ka gjithçka, por jo edhe lajm të qartë informues.

Ja çfarë u gjet në shtëpinë e Zahir Beqirit i dyshuar për falsifikim dokumentesh TelegrafiLinku deri te artikulli origjinal: Ja çfarë u gjet në shtëpinë e Zahir Beqirit, i dyshuar për falsifikim dokumentesh

Data dhe koha e publikimit: 24.03.2016

Data e recensionit: 25.03.2016

Recensuese: Ferikan Iljazi

Teksti që në titull është tendencioz duke thënë se  “Ja çfarë u gjet në shtëpinë e Zahir Beqirit, i dyshuar për falsifikim dokumentesh”,  ndërsa në fotografinë e shoqëruar ka armatim të rëndë. Jo që kjo fotografi nuk korrespondon me të vërtetën, por nëse dikush e lexon vetëm këtë tekst mbi këtë ngjarje, askund nuk do të lexojë se “Çaushit” i është gjetur edhe armatim.

“Gjatë kontrollit, në shtëpinë e Çaushit janë gjetur pajisje për falsifikim, prerëse, hapëse, mostra pasaportash, letërnjoftimesh, etj. Sipas prokurorisë, këto pajisjejanë përdorur për përpunimin e letërnjoftimeve të falsifikuara dhe dokumente tjera, ndërkaq MPB-ja njofton se fillimisht janë arrestuar tre persona, por asnjëri nuk është mbajtur në paraburgim, përveç njërit i cili duhet të vuaj një dënim të mëhershëm me burg”

Pra, sipas këtij paragrafi, në shtëpinë e të dyshuarit për falsifikime dokumentesh janë gjetur vetëm ato gjësende që janë përmendur më lartë, e jo edhe armatim.

Kjo informatë që është shkruar shpejtë e shpejtë ka mundur që të duket më ndryshe. Do të kisha marrë si shembull lajmin e RTVM-së për po të njëjtën temë, ku figurojnë të gjitha elementet e nevojshme. Pra, gazetari u jep përgjigje pyetjeve: Kush është arrestuar; Përse është arrestuar; Çfarë është sekuestruar nga shtëpia e të arrestuarve; Cili rast i paraprin këtij aksioni (për të thjeshtësuar këtë informatë për ata që për herë të parë po dëgjojnë për “Fabrikën e Aferave” ose për “Çaushin”)? Në këtë tekst, për dallim nga ky që po e recensojmë, theksohet se është gjetur edhe armatim, në mënyrë që të mos lihet hapësirë dyshimi ose manipulimi.

Kodeksin e Gazetarëve të Maqedonisë që në hyrje theksohet se “Detyra themelore e gazetarëve është respektimi i të vërtetës dhe të drejtës së opinionit të jetë i informuar, në përputhje me nenin 16 të kushtetutës së Republikës së Maqedonisë” dhe se ”Roli i gazetarëve është shpërndarja e informatave, ideve dhe mendimeve dhe e drejta për të komentuar. Duke respektuar vlerat etike dhe standardet profesionale në transmetimin e informatave, gazetarët duhet të jenë të ndershëm, objektivë dhe të saktë”.

E kjo na bën të kuptojmë se gjithçka që duhet të bëjmë ne si gazetarë është që t’i shërbejmë të vërtetës dhe objektivitetit në maksimum, pasi që kjo është edhe pikënisja e punës tonë. Pra, duhet të jemi dritare e së vërtetës, e cila asnjëherë nuk do të vihet në dyshim.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

nuk ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

zyrtare

relevante,

1 burim

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

pjesërisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

nuk aplikohet

anshmëri tjetër

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

kopje të plotë

është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

nuk informon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

i paqartë

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente jokualitative multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja