verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Kur “realiteti” për gazetarin fillon dhe mbaron në Facebook

on 8 - 02 - 2017       

[Recension: “Kush e çoi në histori Gruevskin/ Edhe simpatizuesit e BESËS e bëjnë rezil Zekën në Facebook”]

Facebook-u nuk është gjithmonë burim relevant informacioni. Komentet e njërëzve të zakonshëm në këtë rrjet, aq më pak. Kur gazetari është i interesuar për të ditur opinionin e njerëzve për një ngjarje ditore, ai bën anketë, mbase vetëm me kalimtarë të rastit.

Tetova sot - Kush e coi ne histori Gruevskin 1Linku deri te artikulli origjinal: “Kush e çoi në histori Gruevskin/ Edhe simpatizuesit e BESËS e bëjnë rezil Zekën në Facebook”

Data dhe koha e publikimit: 30.01.2017

Data e recensionit: 05.02.2017

Recensues: Fatlume Dervishi

Baza e këtij informacioni është qëndrimi në Facebook i anëtarit të BESËS, Zekirija Ibrahimi. Për kundërshtim të mendimit të tij, me të cilin duket qartë që nuk është pajtuar, teksti ka përdorur komentet “kundër” të përdoruesve të këtij rrjeti social.

“Pas statusit të tij në Facebook Zekirja Ibrahimi se BESA ka qenë partia e cila  e çoi në histori Nikolla Gruevskin kanë nisur edhe simpatizuesit e BËSËS ta bëjnë rezil Zekën.

Të gjithë komentuesit në profilin e tij në Facebook janë kundër mendimit të Zekës… Një ndër ata që ia ka treguar realitetin është një fotografi e cila shihet se kush është lideri që ka çuar në histori shumë kryeministra.”

P22-37ërfaqësues të partive politike gjithmonë mund të shpërndajnë mesazhe të këtilla promovuese për subjektin e tyre dhe këtë nuk mund t’ua mohojë askush.
Nëse ky është qëndrim zyrtar i atij subjekti dhe gazetari mendon se ja vlen që të trajtohet për t’u analizuar sepse e vlerëson se është me interes publik, duhet të zgjedhë mënyrën e duhur për ta bërë këtë.

Në rastin konkret, kjo nuk është mënyra e duhur. Teksti është i njëanshëm dhe ka edhe komente. Nuk janë trajtuar të gjitha aspektet dhe nuk është marrë parasysh parimi i objektivitetit. Komentuesit nuk janë cituar, e ‘argumenti’ i vetëm (që nuk mund të konsiderohet si argument, edhepse ashtu është trajtuar në përmbajtje) është një fotografi e montuar, e cila ka një simbolikë dhe që favorizon një subjekt politik përballë tjetrit.

Po të kishte parasysh disa pika të Kodit Etik të gazetarëve, autori mbase nuk do t’i kishte bërë këto lëshime.

  • Zgjedhja e fakteve patjetër të sigurojë informacion objektiv duke pasur parasysh të gjitha apektet e rëndësishme të temës që trajtohet.

  • Locimi i gabuar i burimeve ose shpikja e burimeve për të prezentuar informacione të pasakta, të gjymta dhe jo sa duhet të provuara, trajtohet si shkelje e rëndë e standardeve profesionale.

  • Duhet të jetë qartë të ndara, cilët janë faktet dhe cilat informacionet, dhe cilat janë komente, hipoteza ose qëndrime të autorit për të shmangur dezinfomrimi dhe manipulimin me publikun.

Gjithë narracioni i tekstit të dërgon drejt një qasjeje pozitive ndaj njërës palë, si dhe një qasjeje negative ndaj palës tjetër. Kjo do të thotë se në këtë rast, thjeshtë, nuk kemi informim të balancuar.


Ky recension është përgatitur në kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

nuk ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

nuk ka burime të evidentuara

1 burim

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

nuk mund të përcaktohet

infoVistinitostTITLE QUALITY

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

joadekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

mesatarisht i lexueshëm

nuk aplikohet

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja