verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Lajm apo koment?!

on 10 - 06 - 2016       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

[Recension: Ministrat e rinj të BDI po i “hajnë” ofendimet e ministrave të pensionuar]

Gazetari duhet të përcaktohet për cilën çështje dëshiron të raportojë. Nëse bëhet fjalë për një dështim që po e vuan dikush tjetër, për këtë duhet të shpalosen fakte dhe dëshmi, e jo të thurret një tekst, më shumë duke aluduar se sa duke informuar. Prapa lajmit që po recensojmë qëndron një tendencë, sepse në përmbajtje me çdo kusht është tentuar të nënvlerësohen dhe të nënçmohen të apostrofuarit.

Kodi Etik, pika 7/3: “E drejta e opinionit për tu informuar nuk mund të jetë arsyetim për nevojën e senzacionit”.

Ministrat e rinj të BDI-së janë bërë shënjeshtër e qytetarëve shqiptar në manifestime të shumta. Ata po e “hanë” kritikën e ministrave të vjetër, të cilët dyshohen për vepra të shumta të shëmtuara në dëm të cështjes shqiptare në Maqedoni.
Ditën më parë, mistrat ‘fresh’ të BDI-së, u goditën ashpër në përvjetorin e betejës së Matecit në Komunën e Likovës, njofton agjencia e lajmeve INA

Ministrat e rinj të BDI po i “hajnë” ofendimet screenshot
Linku deri te artikulli origjinal: “Ministrat e rinj të BDI po i “hajnë” ofendimet e ministrave të pensionuar”
Data dhe koha e publikimit:
08.06.2016
Data e recensionit:
08.06.2016
Recensues:
Adrian Kerimi
Gjithnjë duhet të bëhet dallimi mes fakteve dhe mendimeve personale. Gazetari është i detyruar të informojë drejtë dhe në mënyrë të paanshme, duke mos inkuadruar elemente komentimi në veprën e tij. Pasusi në vazhdim nuk kuptohet nëse është citat ose koment. Për këtë arsye, gjithnjë duhet të dihet se çfarë është citat në tekst, e çfarë është parafrazim. Në dy rastet e mëposhtme, tentohet të vërtetohet teza se ministrat e rinj të BDI-së po e vuajnë atë që ka bërë kuadri i vjetër, mirëpo “dëshmitë” e siguruara në tekst nuk janë relevante, fillimisht pasi që nuk kemi citate, ose deklarata të lidhura me linqe.

 

Me anë të një monologu kumanovari Adem Ademi i goditi ashpër duke i quajtur të mjerë, tradhtarë të idealeve kombëtare, shërbëtor të gruevskit, maskarenj, e shumë sharje tjera, të cilat i meritojnë ministrat e pensionuar të partisë shqiptare në pushtet.
Kohë më parë, edhe Hoxha i nderuar Rexhail Aziri i turpëroi ministrat e BDI-së. Duke ua kujtuar atyre rrugët nëpër fshatrat e Kumanovës janë në gjendje katastrofale, bëri që funksionarët e BDI-së të turpërohen dhe të largohen kokëulur. (INA)

Kodi Etik, pika 1/5: “Gazetari duhet të sigurojë “palën e dytë”, respektivisht t’u jep mundësi të dy palëve të interesuara të produktit gazetaresk ta shprehin qëndrimin e tyre. Kjo edhe më tepër vie në shprehje kur gazetari shpreh dyshime ose akuza ose kur dikush është objekt i sulmit apo kritikës”.

Lajmi në fakt do të ishte në atë se çfarë kanë lënë prapa vetes ish ministrat e BDI-së, që tani po e vuajnë ministrat e rinj. Këtu do të kërkohej një hulumtim më studioz, i cili do të identifikonte të gjitha punët e lëna në gjysmë nga ish-ministrat e BDI-së dhe dështimet e tyre, dhe do të kërkonte qëndrimin e ministrave të rinj se vallë do t’i përmirësojnë mangësitë e lëna prej paraardhësve të tyre politik. Mirëpo, përkundrazi, mënyra se si autori (i paidentifikuar) e ka thurrur “lajmin” është tendencioze, e pa bazuar në fakte dhe me qasje të njëanshme.

 


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

nuk ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

nuk ka burime të evidentuara

nuk mund të përcaktohet

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

nuk mund të përcaktohet

Nuk përjashtohet

Nuk përjashtohet

është i njëanshëm

anshmëri politike, anshmëri komerciale

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të ndara nga faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

nuk informon

jokreativ

josenzancionalist

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

joadekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente solide multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja