verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Lajm bajat dhe i kopjuar

on 21 - 12 - 2015       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

Од устата на тинејџер извадиле 232 заб_ - http___vecer.mk_life_od-ustata-na- 1

[Recension: Nga goja e tinejxherit kanë nxjerrë 232 dhëmbë!]

Teksti është i vjetër, nuk ofron informata të reja për rastin dhe është kopjuar krejtësisht nga një portal tjetër.

Од устата на тинејџер извадиле 232 заб_ - http___vecer.mk_life_od-ustata-na-Linku deri te artikulli origjinal: Nga goja e tinejxherit kanë nxjerrë 232 dhëmbë!

Data dhe koha e publikimit: 15.12.2015, 16:00

Data e recensionit: 16.12.2015

Recensues: Dimitar Tanurov

ARTIKULL I VJETËR NJË VJET

“Ashik Gavai (17) ka pasut tumor beninj kështu që në nofullën e tij janë formuar një numër jashtëzakonisht i madh dhëmbësh. Mjekët thonë se bëhet fjalë për një rast shumë të rrallë dhe se ky djalosh paraet rekord botëror.”

Artikulli është publikuar me vonesë prej më shumë se një viti dhe krejtësisht është kopjuar nga portali “Тoçka“.

Аutori i tekstit, si burim e thekson shërbimin nacional britanik “BBC“, i cili lajmin e ka publikuar më 23 qershor 2014, ndërsa lajmi i kopjuar në portalin “Toçka” është publikuar një ditë më vonë.

Тeksti në mënyrë strukturore i plotëson kriteret gazetareske, mirëpo për shkak të vjetërsisë së informacionit nuk ka vlerë plotësuese dhe lexuesve nuk u ofron asnjë të dhënë të re, as për rastin, as për dukurinë mjekësore. Artikulli shërben vetëm për ta plotësuar vendin në rubrikën e medies.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

pohime të sakta

deklarata të vërteta

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

zyrtare

relevante

më tepër burime

më tepër palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

gjithëpërfshirës

nuk ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

plotësisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk ka informata të rrejshme

është i balancuar

infoVistinitostCOMMENTING

nuk ka elemente të komentimit

të ndara nga faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

kopje të plotë

nuk është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

informon

kreativ

senzacionalist

adekuat

i qartë

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

informon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

gjuhë e urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

i lexueshëm

elemente solide multimediale

nuk ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja