verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Lajm i humbur në rajon

on 19 - 08 - 2016       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

kurir

[Recension: VIDEO: Të gjithë e panë arrestimin e pedofilit Dragan, të cilin e mashtroi nëna e viktimës së tij]

Tekstit që i nënshtrohet këtij recensioni i mungojnë përcaktime gjeografike dhe burime, gjegjësisht informata për atë ku ka ndodhur ngjarja dhe prej ku janë marrë informatat.

ВИДЕО Сите го видоа апсењето на педофилот Драган кој го измами мајка на негова жртва Kurir.mkLinku deri te artikulli origjinal: Të gjithë e panë arrestimin e pedofilit Dragan, të cilin e mashtroi nëna e viktimës së tij

Data dhe koha e publikimit: 13.08.2016

Data e recensionit: 18.08.2016

Recensuese: Аna Anastasovska

MUNGON PËRCAKTIMI GJEOGRAFIK DHE BURIMET

Ky lajm është vënë në kategorinë rajoni, edhe pse duke e lexuar titullin dhe artikullin, nuk mund të fitohet përshtypje e tillë.

Titulli: “Të gjithë e panë arrestimin e pedofilit Dragan, të cilin e mashtroi nëna e viktimës së tij”, nuk precizon asgjë, as prej ku është pedofili, e as, ku i ka mashtruar viktimat e tij.

Duke e lexuar tekstin më poshtë, poashtu, nuk mund të fitohet një informatë e tillë. Tek në fund të artikullit, ku është publikuar videoja nga arrestimi i tij, në bazë të logjikës së asaj që shihet, mund të kuptohet se bëhet fjalë për lajm nga Serbia.

Titulli qëllimisht është formuluar në atë mënyrë që të tërheqë më tepër vëmendje dhe më shumë klikime, gjegjësisht nuk është precizuar se bëhet fjalë për lajm nga fqinjësia, kështu që lexuesit shumë lehtë mund të mendojnë se bëhet fjalë për ndonjë pedofil nga Maqedonia dhe shpejtojnë ta hapin lajm, se mos rastësisht është nga qyteti ose mëhalla e tij.

Lajmi, poashtu, nuk ofron informata konkrete, e as që janë shënuar burimet dhe linket prej ku është marrë, që e vë në pikëpyetje vërtetësinë e saj.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

nuk ka burime të evidentuara

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

:

anshmëri komerciale

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të ndara nga faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

nuk informon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

i paqartë

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

informon

autori (burimi) është theksuar në mënyrë selektive

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

i lexueshëm

elemente solide multimediale

ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja