verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Lajm i vjetër me titull të ri bombastik

on 15 - 02 - 2016       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

НОВА Ново и остро соопштение од ЕУ_ Престанете _ - http___novatv.mk_index.php 11

[Recension: Komunikatë e re dhe e ashpër nga BE-ja: Jepni fund sulmeve mbi Janevën]

Artikulli transmeton informata të vjetra, ndërsa komunikata është shtrembëruar krjetësisht dhe me titullin bombastik përpiqet të krijojë një situatë sikur ka reagime të reja, të cilat as që janë përcaktuar më konkretisht.

НОВА Ново и остро соопштение од ЕУ Престанете со нападите врз ЈаневаLinku deri te artikulli origjinal: Komunikatë e re dhe e ashpër nga BE-ja: Jepni fund sulmeve mbi Janevën

Data dhe koha e publikimit: 09.02.2015, 17:17:18

Data e recensionit: 12.02.2015

Recensues: Dimitar Tanurov

KOMUNIKATË “BAJATE” QË ËSHTË MANIPULUAR

“BE-ja u bën thirrje partive politike të bashkëpunojnë me Prokuroren speciale publike, t’i ndërpresin sulmet mbi këtë trup të pavarur dhe t’u japin fund frikësimeve të funksionarëve publikë, detyra e të cilëve është që t’i përgatisin zgjedhjet, thuhet në komunikatën e BE-së.”

Теksti bazohet në komunikatën interne të datës 4 shkurt, që është publikuar më 9 shkurt. Me titullin bombaatik fitohet përshtypja se bëhet fjalë përndonjë reagim të ri që është dhënë madje edhe pas takimit të euroambasadorit Аivo Orav dhe ambasadorëve të tjerë të BE-së me proluroren speciale publike, Katica Janeva, të cilës kori diplomatik i shprehu mbështetje të plotë.

Në teksti nuk është theksuar qartë se kush e ka lëshuar këtë komunikatë, e cila jo vetëm që nuk është linkuar, por as që është paraqitur si printscreen. Në materialin që e kemi para nesh nuk janë transmetuar reagime të reja, por janë parafrazuar deklaratat e përfaqësuesve të BE-së, nga Brukseli, si dhe të ambasadorit Аivo orav dhe ambasadorit amerikan Xhes Bejli pas takimit me kryeministrin teknik Emil Dimitriev.

Mospërfshirja e këtyre të dhënave krijon përshtypje se qëllimisht manipulohet lexuesi, duke e pasur parasysh se në vetë komunikatën qartë theksohet se bëhet fjalë për delegacionin e BE-së në kuadër të Këshillit të OSBE-së, i cili me komunikata të këtilla njofton për aktivitete e mëparshme të BE-së për ndonjë situatë të caktuar.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

pohime të sakta

deklarata të vërteta

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

zyrtare

relevante

1 burim

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

gjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

pjesërisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

:

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

nuk ka elemente të komentimit

të ndara nga faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

vepër origjinale

nuk është theksuar autori, nuk është theksuar burimi

infoVistinitostTITLE QUALITY

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente solide multimediale

nuk ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja