verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Lajm pa ngjyra profesionale

on 7 - 12 - 2015       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

 

[Recension: “Tv SHENJA vjen me ngjyrat e flamurit TURK!”]

Media nuk guxon në asnjë moment t’i jap të drejtë vetes që të njollosë pa bazë dhe fakte asnjë subjekt privat apo publik apo individë. Një akt i këtillë e zhvesh misionin e të informuarit drejtë, saktë dhe në mënyrë objektive të medias.

download (1)Linku deri te artikulli origjinal: Tv SHENJA vjen me ngjyrat e flamurit TURK!

Data dhe koha e publikimit: 16.11.2015

Data e recensionit: 04.11.2015

Recensues: Xhenis Sulimani

Degradimi që në këtë tekst, autori i bën një medie, është i papranueshëm nga aspekti profesional. Duke e quajtur Televizionin Shenja, zëdhënëse të Lëvizjes “Besa”, ul integritetin e detyrës së tij.

“Zëdhënësja e re e Lëvizjes politike BESA, Televizioni SHENJA, është kujdesur në përpikëri të reflektojë synimin dhe qëllimin për të cilën po del në opinionin e Maqedonisë, duke kopjuar edhe ngjyrat e flamurit të Republikës së Turqisë. Ngjyra e bardhë dhe ngjyra e kuqe, janë dy kombinimet e vetme, por natyrisht me simbole të ndryshme, që i has në flamurin turk, përkatësisht në logon e këtij televizioni”.

Gazetarët duhet të rrahin tema që kanë të bëjnë me interesin e përgjithshëm dhe jo të kënaqin orekset personale duke tentuar të degradojnë të tjerët. Nuk është e interesit të përgjithshëm të bëhen lajme mbi ngjyra të logos së ndonjë televizioni, sidomos kur teksti mëton të jetë tendencioz. Logoja e një medie nuk është tregues për anshmërinë politike të saj dhe, për një gazetarë, është e pakuptimtë të gjykojë përdorimin e ngjyrave të caktuara në te.

Nëse është ashtu siç sugjerohet, gazetari duhet të dëshmojë konstatimet e tij. Në të kundërt e gjitha mbetet një supozim.

Nga ana tjetër produkti gazetaresk që po e recensojmë thirret në njohës të rrethanave politike, derisa qëndrimet e tyre nuk pasqyrohen në tekst. Një fakt më shumë që dëshmon se autori hedh komente të pabazuara.

Teksti gjithashtu nuk ka të përfshirë palën që është subjekt i raportimit të tij. Flet për historikun e një televizioni në mënyrë të njëanshme, pa i lënë hapësirë për qëndrim subjektit që e kritikon.

Media nuk duhet të shfrytëzohet për t’i njollosur ata me të cilët nuk je në një vijë ideologjike. Opinioni donë të lexoj informacione të sakta, të verifikuara dhe objektive dhe jo qëndrime personale në formë lajmesh për të qëruar hesape personale.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

nuk ka fakte

pohimet jo të sakta

deklarata jo të vërteta

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

jozyrtare

jorelevante

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

nuk mund të përcaktohet

është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk nxit për përdorimin e dhunës

diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

mesatarisht i lexueshëm

nuk aplikohet

nuk ka linke kontekstuale

i parregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja