verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Lajmi duhet të përfshijë gjitha palët

on 25 - 12 - 2015       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

[Recension: “Replika e Azizit të BDI-së ndaj deputetes së PDSH-së”]

Raportimi për rrjedhojat në parlament dhe debatet që zhvillohen në seancat plenare janë të një rëndësie të veçantë për opinionin, sepse ka të bëjë direkt me përfaqësuesit e popullit dhe gjithmonë përcillen me shumë vëmendje. Andaj, gazetarët mbi informimin rreth ngjarjeve në Kuvend duhet të kenë shumë kujdes dhe duhet të jenë sa më objektiv.

download (1)Linku deri te artikulli origjinal: Replika e Azizit të BDI-së ndaj deputetes së PDSH-së

Data dhe koha e publikimit: 14.12.2015

Data e recensionit: 25.12.2015

Recensues: Xhenis Sulimani

Teksti që po e recensojmë është shembull tipik se si nuk duhet të duket një lajm për debatin në Kuvend. Gazetari raporton qëndrimin e deputetes së BDI-së Kaltrina Azizi, por pa përcjell qëndrimin mbi të cilin ka replikuar deputetja.

“Kjo ka qenë replika e sotme e deputetes së BDI-së Kaltrina Azizi rreth informatës së kërkuar për ndotjen e ajrit, nga ana e deputetes së PDSH-së Merale Uzeiri-Ferati, e cila në kontinuitet akuzonte BDI-në”.

Që informacioni të ishte i plotë dhe gjithëpërfshirës, gazetari do të duhej të përcillte edhe  qëndrimin e deputetes së PDSH-së, Merale Uzeiri- Ferati. Duhet të bëhet e qartë se për cilën deklaratë është bërë replikuar dhe si ka nisur debati. Kjo për arsye që gjithçka të kuptohet më mirë nga ana e lexuesve.

Sepse, kështu si është raportuar në publik fitohet përshtypje se media është zëdhënës i një partie dhe jo transmetues objektiv i të vërtetës së plotë. Çdo propagandë politike në tekst gazetaresk është shkelje e rëndë e standardeve profesionale.

Mediat në asnjë mënyrë nuk guxojnë të vihen në funksion të agjendave partiake. Gazetaria në asnjë mënyrë nuk guxon të jetë e partizuar. Qëllimi primar është shërbimi ndaj popullit, informimi i drejtë, i saktë, i plotë dhe gjithëpërfshirës.

Zgjedhja e fakteve patjetër të sigurojë informacion objektiv duke pasur parasysh të gjitha aspektet e rëndësishme të temës që trajtohet. – Kështu shkruan në Kodin Etik të Gazetarëve të Maqedonisë.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

pohime të sakta

deklarata të vërteta

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

zyrtare

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

:

nuk ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk ka informata të rrejshme

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

nuk ka elemente të komentimit

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

informon

jokreativ

josenzancionalist

adekuat

i qartë

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

nuk aplikohet

nuk ka linke kontekstuale

i parregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja