verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Lexuesi mesatarisht i emancipuar dhe i edukuar do të thoshte “budallallëqe!”

on 15 - 08 - 2016       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

08102016-Press24-Markukule

[Recension: ЕKSKLUZIVE: Si ballafaqohet me vërshimet në Aerodrom kryetari i komunës nga radhët e PLD-së!?]

“Budallallëqe”, do të thoshte shfrytëzuesi mesatarisht i emancipuar dhe i edukuar i përmbajtjeve mediatike, pasi ta lexonte këtë tekst. Mirëpo, jo edhe recensuesi i kujdesshëm i Shërbimit për verifikimin e fakteve në medie.

Pse? Për shkak se recensuesi i kujdesshëm do të fillojë t’i kërkojë përgjigjet në pyetjet se pse ka supozuar se reagimi i një lexuesi mesatarisht të edukuar dhe të emancipuar do të ishte i tillë.

08102016-Press24-MarkukuleLinku deri te artikulli origjinal: ЕKSKLUZIVE: Si ballafaqohet me vërshimet në Aerodrom kryetari i komunës nga radhët e PLD-së!?

Data dhe koha e publikimit: 09.08.2016,  22:51

Data e recensionit: 10.08.2016

Recensues: Zоran Bojarovski

PËR TRADHËTARËT DHE PATRIOTËT E RREJSHËM

Pyetja e parë, edhe atë shumë logjike, është se a është me të vërtetë autentike fotografia mbi të cilën ndërtohet e gjithë kjo përmbajtje mediatike dhe a është me të vërtetë në të kryetari i komunës Qendër?

Pse do të besonim kur nuk ia shohim fytyrën. Kur fotografinë e kanë dërguar “qytetarë të brengosur dhe të revoltuar”, kanë mundur të përkujdesen që të dërgojnë një fotografi e cila pa dyshim do të konfirmonte se personi në fotografi është pikërisht kryetari i komunës së lartëpërmendur.

Ne recensojmë një përmbajtje që i referohet një teksti nga një medie tjetër, mirëpo nuk është vendosur linku deri te ai tekst. Ky është një veprim joprofesional dhe seriozisht e vë në pikëpyetje qëndrimin e atij që e ka marrë lajmin ndaj portalit ku ai është publikuar burimisht. Në qoftë se ai që e ka marrë dhe e ka plasuar lajmin ka qëndrim të tillë, pse atëherë lexuesit do të kishin qëndrim tjetër?!

Gazetari duhet të jetë kritik gjatë zgjedhjes së burimit dhe duhet të verifikojë se a janë të sakta informatat e dorëzuara. Praktikë e mirë është që të insistohet që gjatë zgjedhjes së burimeve ato të jenë të llojllojshme dhe relevante.

Në këtë rast nuk kemi asnjë argument që të pranojmë se bëhet fjalë për burim relevant, ndërsa llojllojshmëria nuk është gjithmonë cilësi. Kuptohet.

Dhe kjo nuk është e tëra, do të thonin ata nga emisionet për teleshoping. Me këtë fotografi të paverifikuar, të pakonfirmuar dhe në masë të madhe me autenticitet të dyshimtë, do të fitoni edhe një grumbull komentesh të integruara në tekst. Edhe atë nga ato më cilësoret – për tradhëtarët dhe patriotët e rrejshëm.

Përveç kësaj, lexuesi mesatarisht i edukuar dhe i emancipuar di edhe të krahasojë dhe, në këtë rast edhe të pyesë: Si mund të pranohet vërtetësia e kësaj informate, kur ditën kur ajo është përpiluar, kryetari i komunës dhe këshilltarët kanë organizuar ndihmë solidare për qytetarët e dëmtuar në Shkup?!

Kësaj radhe vlerësimet e shfrytëzuesit imagjinar mesatarisht të edukuar dhe të emancipuar të përmbajtjeve mediatike dhe të recensuesit të kujdesshëm të Shërbimit për verifikimin e fakteve në medie u përputhën. Thënë të vërtetën – nuk është ndonjë befasi.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

jozyrtare, anonime

jorelevante

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

kopje të plotë

është theksuar burimi pa link

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

joadekuate

manipulon

është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

nuk ka elemente multimediale

nuk ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja