verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Me konstruksione dhe të pavërteta kundër sektorit qytetar

on 4 - 11 - 2016       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

vecer-1

[Recension: 230.000 еuro për Laramanët, e për ne faada dhe rrugë të shkatërruara]

Ky është edhe një tekst nga seria e teksteve propaganduese që janë përplot me konstruksione dhe të pavërteta kundër aktivistëve qytetarë, Fondacionit “Shoqëri e hapur” – Maqedoni dhe partisë më të madhe opozitare. Më e keqja është se këto shkrime quhen “hulumtime”, edhe pse në esencë ato paraqesin një përmbledhje të thjeshtë të trillimeve që janë publikuar disa herë në medien e njëjtë me tituj të ndryshëm.

http___vecer-mk_makedonija_230000Linku deri te artikulli origjinal: 230.000 еuro për Laramanët, e për ne faada dhe rrugë të shkatërruara

Data dhe koha e publikimit: 26.10.2016

Data e recensionit: 01.11.2016

Recensues: Аleksandar Pisarev

PUBLIKIM SENZACIONALIST ME QËLLIM TË CAKTUAR

Lexuesve u është ofruar një publikim senzacionalist me qëllim të caktuar që është i ngarkuar me elemente tendencioze dhe me ofendime ndaj njerëzve nga jeta politike dhe publike. I shkruar me një ton akuzues dhe ofendues, ky artikull akuzon në mënyrë të paargumentuar dhe i qëron hesapet me përfaqësuesit e organizatave joqeveritare që e kritikojnë pushtetin. Kështu, për shembull, në tekst thuhet se:

“Ka përfituar edhe Uranija Pirovska nga Komiteti I Helsinkit. Ajo së bashku me organizatën fantome Tiiit! Ink Shkup dhe Koalicioni për të drejtat e homoseksualëve i Koço Andonovskit do të fitojë 31.140 dollarë për edukim dhe aksion për të drejtat e grave. Sikur të mos ishte tragjike, do të ishte qesharake. Ju qeshuni, e ata kanë marrë 31.140 dollarë që t’i ngjyrosin rrugët dhe t’i ofendojnë policët”.

Megjithatë, vërtetim për këto informata nuk ka.

Poashtu, thuhet edhe se:

“Zaevi dhe LSDM-ja janë në koalicion parazgjedhor me këto organizata joqeveritare, liderët e të cilave u paraqitën edhe në listën e deputetëve të LSDM-së”.

Edhe pse, në fakt, partia më e madhe opozitare akoma nuk ka dalë me listat e deputetëve, socialdemokratët e paralajmëruan se këtë do ta bëjnë në kongresin që duhet të mbahet këtë fundjavë (6 nëntor 2016).

TË VENDOSUR NË “SHTYLLËN E TURPIT”

Në tekst janë dhënë disa shuma parash, të cilat, gjoja, janë derdhur në llogaritë e personave dhe të organizatave të lartëpërmendura qytetare, mirëpo për këtë nuk ofrohet asnjë dëshmi konkrete. Poashtu nuk është bërë përpjekje që të paraqitet edhe pala e dytë e tregimit, nëpërmjet deklaratave nga personat e përmendur të cilët vendosen në “shtyllën e turpit”, që t’i vërtetojnë apo t’i demantojnë akuzat e dërguara në adresën e tyre.

Mënyra në të cilën është shkruar ky artikull le përshtypje se në pyetje është tekst i përgatitur me udhëzime nga partia në pushtet, e në të vërehet madje edhe anomizitet personal ndaj personave që përmenden në të.

Me mënyrën e këtillë të (dez)informimit të publikut është shkelur preambula dhe një sërë nenesh të Kodit të gazetarëve:

Roli i gazetarëve është shpërndarja e informatave, ideve dhe e mendimeve dhe e drejta për të komentuar. Duke i respektuar vlerat etike dhe standardet profesionale në transmetimin e informatave, gazetarët duhet të jenë të ndershëm, objektivë dhe të saktë. (preambula)

Saktësia e informatës duhet të vërtetohet sa më shumë që është e mundur. (1)

Gazetarët duhet të bëjnë dallim ndërmjet fakteve dhe mendimeve, ndërmjet lajmit dhe komentit. (13)

Raportimi për proceset politike, veçanërisht zgjedhjet, duhet të jetë i paanshëm dhe i balancuar. Gazetari duhet të sigurojë distancë profesionale prej subjekteve politike. (14)

Gazetari do ta ruajë prestigjin dhe dinjitetin e profesionit të tij, do ta nxisë solidaritetin reciprok dhe pluralizmin e mendimeve dhe nuk do ta përdorë medien e tij për t’i qëruar hesapet me persona të ndryshëm… (16)


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

pjesërisht

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

nuk ka burime të evidentuara

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

joadekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

mesatarisht i lexueshëm

nuk ka elemente multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja