verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Kuriozitetet për punën e gazetarit nuk duhet të merren si devijim nga lajmi

on 22 - 12 - 2015       
Овој напис го има и на: MaqedonishtTelegraf - Nga vezët e drejtuar komunës pëson edhe gazetari i Telegrafit

[Recension: “Nga vezët e drejtuar komunës pëson edhe gazetari i Telegrafit”]

Protestat e javës së kaluar për nivelin e lartë të ndotjes së ajrit në Tetovë, u ndoqën me vëmendje të madhe nga mediat. Secila medie tentoi të përcjellë këndvështrim ekskluziv të ngjarjes me qëllim të tërheqjes së vëmendjes. Disa nga portalet e ndoqën protestën duke informuar publikun direkt nga vendngjarja. Njëri nga ata raportoi edhe për incidentin me gazetarin e saj. Një lajm i tillë ka interes por duhet patur kujdes që ngjarja mos devijojë vëmendjen nga vetë lajmi.

Telegraf - Nga vezët e drejtuar komunës pëson edhe gazetari i Telegrafit 1Linku deri te artikulli origjinal: “Nga vezët e drejtuar komunës pëson edhe gazetari i Telegrafit”

Data dhe koha e publikimit: 18.12.2015, 14:58

Data e recensionit: 20.12.2015

Recensues: Fatlume Dervishi

Protestat zakonisht zënë hapësirë të madhe mediatike pikërisht për faktin se bëhet fjalë për interes publik (ose të një grupi të publikut), gjë që është edhe synim i gazetarit. Incidentet ose demonstrimet që vinë nga protestuesit, zakonisht janë ngjarje të pritshme. Në këtë rast, gjuajtja e ndërtesës së Komunës së Tetovës me vezë, në shenjë proteste, ishte kulmi i kësaj ngjarje. Media që ne analizojmë raportoi me korektësi për ngjarjen. Në një nga lajmet e saja ajo njoftoi edhe për incidentin që i ndodhi gazetarit të saj.

Gjatë protestës për ajër të pastër në Tetovë nga protestuesit para komunës së Tetovës është qëlluar me vezë edhe gazetari i Telegrafit, Elmedin Memishi.

Publikimi i këtij lajmi duhet  ku rastësisht ka pësuar edhe gazetari i saj, duhet marrë si kuriozitet, si nga media ashtue dhe nga lexuesi. Nëse nuk ke ndjekur raportimet në vazhdimsi dhe lexon vetëm këtë lajm, a dashur mund te krijohet përshtypja se fokusi është tek gazetari dhe jo tek ngjarja, edhe pse media ka ndjekur protestën me korrektësi.

Keqkuptimi mund të lindë nga formulimi i tektit, ose më saktësisht rrjeshti më poshtë:

Gjithashtu, përveç gazetarit të Telegrafit është goditur edhe objekti i Komunës së Tetovës me vezë, gur dhe gjësende tjera.

Pavarësisht se lajmi qartësisht ishte një kuriozitet, raportimi duhet të bëhet pa shkaktuar keqkuptime.

Sulmet ndaj gazetarëve krijojnë bujë sepse cilësohen si sulme ndaj fjalës së lirë por në këtë rast nuk ka qenë aspak i tillë. Madje na ilustrohet me fotografi ku gazetari shihet që nuk e ndjen veten të rrezikuar dhe e ka pranuar me shumë sportivitet. Përderisa incidenti nuk ka qenë i qëllimshëm dhe nuk ka ndodhur asgjë më shumë, për publikun mbetet një informacion që tregon natyrën e punës së gazetarit. Ky infprmacion mund të jepej si kuriozitet dhe jo i përshkruar me fjalinë “përveç gazetarit të Telegrafit është goditur edhe objekti i Komunës së Tetovës”.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

pohime të sakta

deklarata të vërteta

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

1 burim

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

pjesërisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

nuk aplikohet

infoVistinitostCOMMENTING

nuk ka elemente të komentimit

të ndara nga faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

vepër origjinale

infoVistinitostTITLE QUALITY

informon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

i paqartë

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

informon

është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

i lexueshëm

nuk ka elemente multimediale

nuk ka linke kontekstuale

i parregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja