verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Minotaur prej teksti: Trup njeriu me kokë demi

on 26 - 01 - 2017       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

republika

[Recension: Sorosoidët ballkanikë kyçen në luftën kundër Trampit dhe administratës amerikane]

Kur e lexoni këtë përmbajtje mediatike e kuptoni se bëhet fjalë për një krijim që përbëhet nga dy tërësi të ndryshme. Ose ndonjë formë gazetareske që ka përjetuar mutacion. Ose, më duket, ilustrimi më i mirë për Minotaurin. Krijesa mitologjike që ka lindur nga çiftimi i mbretëreshës së Kretës me – një dem.

Kuptohet, larg asaj, se teksti që e recensojmë ka dimensione mitike. Vetëm duam që në mënyrë plastike të sqarojmë se çka mund të lind kur shkelen rregullat e gazetarisë dhe kur bëhen përpjekje të ngjitet ajo që nuk mund të Për shkak se nuk ka ngitëse.

Dikush, megjithatë ka krijuar “Frankeshtajn” prej tekstit dhe prandaj ia vlen të pyetemi, megjithatë, se çka ka qenë ajo që ka shërbyer si “ngjitës” që të ngjiten dy ose tre pjesë krejtësisht të ndryshme. Nuk mundemi të konstatojmë asgjë tjetër, përveç se si “ngjitës” ka shërbyer nevoja të mbështetet fushata aktuale për “desorosoizim” duke futur kontekst rajonal. Mirëpo, a ka bazë për një konstruksion të tillë?!

01242017-Republika-BalkanskLinku deri te artikulli origjinal: Sorosoidët ballkanikë kyçen në luftën kundër Trampit dhe administratës amerikane

Data dhe koha e publikimit: 24.01.2017, 11:02

Data e recensionit: 25.01.2017

Recensues: Zоran Bojarovski

BASHKIM I DY PJESËVE QË NUK MUND TË NGJITEN

Teksti përbëhet nga dy pjesë që nuk mund të ngjiten. Në pjesën e parë pjesë nga ndonjë intervistë e drejtoreshës ekzekutiver të “East-West Institute”, Delina Fico (për të cilën nuk ka link, nuk ka titull, e as medie), dhe në atë intervistë, Fico i shpreh qëndrimet e saj në lidhje me protestat për të drejtat e grave në SHBA. Pjesa e dytë e kësaj përmbajtjeje mediatike ka qëllim të etiketojë se “East-West Institute” mbështet fushatë rajonale ballkanike kundër Trampit, me para të USAID-it, të cilat i menaxhon një konsorcium, ku lojtarë kryesorë janë organizatat joqeveritare nën patronazh të FSHHM-së(?!)

Qull i madh: FSHHM-ja bën fushatë kundër Trampit me para të Trampit, gjegjësisht të USAID-it, mirëpo buxhetet qenkan caktuar para se Trampi të vijë pushtet(?!).

Dhe për gjithë këtë nuk ka burime, e ato do të mund të ishin “ngjitësi” që mungon. Rekomandimet e gazetarëve profesionistë dhe të përgjegjshëm dhe të praktikës së mirë janë se gazetarët duhet të jenë kritikë gjatë zgjedhjes së burimit dhe të verifikojë se a janë të sakta informatat që i ka siguruar. Ata duhet të insistojnë gjatë zgjedhjes së burimeve që ato të jenë të ndryshme dhe relevante.

Asnjëri nga këto rekomandime nuk është respektuar në këtë tekst. Prandaj, ai është jokonsekuent, konfuz.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

pjesërisht

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

zyrtare

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

nuk ka elemente multimediale

nuk ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja