verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Në vend të fotolajmit – fotomanipulim

on 26 - 05 - 2015       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

kkkkk-09876-0987-crop-resize

 

[Recension: FOTO: Si tregon LSDM-ja masovitet në protestë?]

 

Manipulim, tendenciozitet, anshmëri, tentim për sabotazh mediatik. Pse? Për shkak se bëhet fjalë për tekst që trajton një tubim të organizuar nga opozita.

кккккLinku deri te artikulli origjinal: FOTO: Si tregon LSDM-ja masovitet në protestë?

Data dhe koha e publikimit: 17.05.2015  15:10

Data e recensionit: 21.05.2015

Recensues: Vlladimir Mirçeski

 

FOTOLAJM? JO! FOTOMANIPULIM!

Në vend të fotolajmit kemi fotomanipulim. Më saktë, ky është tentim për spinim mediatik të protestës që e organizoi opozita për shkak se në prag të tubimit një sërë portalesh dhe gazetash plasuan lajm se LSDM-ja dëshiron me “masa të veçanta teknike” të krijojë përshtypje se do të ketë më shumë njerëz se sa që me të vërtetë do të jenë të pranishëm. Domethënë, barikadimi i hapësirës ku do të mbahet protesta, nga njëra anë me barikadë mbrojtëse policore, e nga ana tjetër me të ashtuquajtura barikada për krijuesit e këtij materiali është shenjë se opozita do të gënjejë për numrin e qytetarëve të pranishëm. Teza është, më së paku, e duitshme për disa arsye. Pse dikush konsideron se me barikadimin e hapësirës do të “krijohej fotografi për prezencë të më shumë njerëzve”? Fotografia flet sa 1.000 fjalë. Domethënë, nuk mund të iket nga realiteti, për shkak se fotografitë do të tregojnë se a ka pasur njerëz ose jo edhe në ose pas atyre “barikadave” të famshme. Pastaj, opinioni “i shitet mend” me dofarë “përrallash” se masa e tillë është preventive, për shkak se do të vijnë shumë pak njerëz?! Aha, e kush e thotë këtë? Burimet partiake, kryeshefat policorë, transportuesit (të cilët në momentin e fundit i anulojnë shërbimet e tyre), ose ndoshta është parashikim i “gjyshe Vangjës”? Burime për ta mbështetur këtë që thuhet nuk ka. Shumë më thjeshtë do të ishte nëse dikush do të paraqitej te organizatorët dhe do të pyeste se pse do të vendosen ato “barikada”. Kështu, thjesht nuk kemi përgjigje në këtë artikull se pse ka nevojë për “barikada”. Prandaj mund të thuhet se angazhimi gazetaresk është pothuajse mungon krejtësisht. “Betonimi” i qasjes joprofesionale është në fund të komentit:

“Zaevi që moti u ballafaqua me skenarin e dështuar në të cilin nuk duan të marrin pjesë simpatizuesit e tij të deridjeshëm. Se protesta e sotme do të përjetojë fiasko të plotë shihet edhe nga fotografia në terren gjysmë ore para fillimit zyrtar të protesës.”

Është i qartë niveli i anshmërisë, apo jo? I lartë!

E tani, që ta tregojmë rolin serioz spinues, e poashtu edhe të pavërtetën e materialit të ofruar, do t’ua prezantojmë një pjesë nga tubimi i ditës së diel, ku shihet se pavarësisht nga “barikadat”, qytetarët janë mbledhur edhe para tyre edhe pas tyre. Nuk e numërojmë se sa njerëz ka pasur, për shkak se ky nuk është qëllimi i recensionit. Mirëpo, që të jemi korrekt, nuk duhet harruar se “barikada” u formuan pas publikimit të këtij teksti, mirëpo në një lokacion tjetër – para Kuvendit – ku ditën e ardhshme pushteti mbajti tubim. Domethënë, nëse “barikadat” e para paskan qenë për ta rritur numrin e të pranishmëve, atëherë sipas analogjisë së njëjtë, të njëjtin qëllim e kanë pasur edhe “barikadat” tjera para parlamentit?! Çështje interesante të cilën mediat që paralajmëronin fiasko të tubimit të opozitar disi e heshtën.

Në fund, ky ishte një tekst i parakohshëm, gjithsesi jo “vizionar”, i cili u demantua nga vetëm ngjarja.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

deklratata jo të sakta

deklarata jo të vërteta

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

nuk ka burime të evidentuara

jorelevante

nuk mund të përcaktohet

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

pjesërisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

kopje të plotë

nuk është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

spinon

manipulon

Jo. Me gjasë janë nga kamerat e sigurisë të vendosura para qeverisë

infoVistinitostHATE SPEECH

shprehje të u rrejtjes

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk nxit dhunë

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente jokualitative multimediale

nuk ka linke kontekstuale

i parregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja