verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Nejmari nuk do të shkojë në burg

on 23 - 02 - 2017       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

vecer

[Recension: Ankesa është refuzuar: Nejmari dy vite prapa grilave!] 

Çfarë përfundimi mund të nxjerrë lexuesi nga kjo përmbajtje mediatike. A do të shkojë futbollisti i njohur në burg ose jo?!? Titulli me ngulm thotë: “Nejmari dy vite prapa grilave!”, ndërsa në brendi të tekstit shkruan:

“Kjo do të thotë se edhe sikur të shpallet fajtor, Nejmari nuk do të shkojë në burg, pasiqë nuk ka qenë i dënuar më parë. Poashtu, kjo do të thotë se Nejmari nuk është e thënë, eventualisht, që të largohet nga Barcelona”.

Si ka mundësi që në një tekst gazetaresk të ketë dy qëndrime krejtësisht të kundërta, me të vërtetë është e pakuptueshme.

Ky është gabimi esencial në këtë tekst, mirëpo nuk është gabim më i vogël edhe ajo kur në fjalinë e njëjtë njëherë shkruani “Nejmar”, e pastaj shkruani “Neimar”. Në emër të qëndrimit profesional ndaj profesionit.

02212017-Vecer-NeimarLinku deri te artikulli origjinal: Ankesa është refuzuar: Nejmari dy vite prapa grilave!

Data dhe koha e publikimit: 20.02.2017, 21:46

Data e recensionit: 22.02.2016

Recensues: Zoran Bojarovski

VEPRIM AMATOR

Nëse përpiqemi të gjejmë ndonjë sqarim logjik për këtë veprim amator, është se qëllimi i vetëm ka qenë që të mblidhen sa më shumë klikime. Për shkak se një titull i këtillë kategorik, që ka të bëjë me një yll shumë të njohur, planetar, të futbollit, gjithsesi se do të sjellë klikime. Mirëpo, ky është një veprim shumë joprofesional dhe manipulues.

Manipuluese është edhe fotografia, e cila në këtë rast ka pasur për detyrë vetëm ta mbështesë “mashtrimin” mediatik, e kini kujdes, procedura gjyqësore akoma nuk ka përfunduar!

Përveç kësaj, ky tekst është problematik edhe në aspekt të burimit të informatave. Burim nuk ka. Теksti është shkruar sikur ka ndodhur në fqinjësi të medies!


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

pjesërisht

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

nuk ka burime të evidentuara

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

informata të rrejshme

nuk aplikohet

anshmëri komerciale

infoVistinitostKOMENTIMI

nuk ka elemente të komentimit

infoVistinitostPLAGJIATURA

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

joadekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

nuk ka elemente multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja