verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Nëse nuk mendon si pushteti, atëherë je me LSDM-në

on 25 - 01 - 2016       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

Алексов од МОСТ со исти ставови како н_ - http___vecer.mk_makedonija_aleksov 11

[Recension: Аleksovi i MOST-it me qëndrime të njëjta si LSDM-ja]

Artikulli është komentues dhe i njëanshëm, nuk bazohet në fakte dhe përpiqet ta diskreditojë profesionalizmin e personit që gjendet në krye të Asociacionit për vëzhgimin e zgjedhjeve “Most”. Në të janë anashkaluar informata të caktuara që të bëhet spin dhe të krijohet një pasqyrë tjetër, e cila përputhet me qëndrimet e pushtetit.

Алексов од МОСТ со исти ставови како на СДСМ ВечерLinku deri te artikulli origjinal: Аleksovi i MOST-it me qëndrime të njëjta si LSDM-ja

Data dhe koha e publikimit: 22.01. 2017,10:22

Data e recensionit: 24.01.2016

Recensues: Dimitar Tanurov

DISKREDITIM

“Drejtor i asociacionit qytetar MOST apo zëdhënës i ri i LSDM-së? Darko Aleksovi këto ditë paraqitet me tezat e Zoran Zaevit, ndërsa nuk e kryen punën që e ka për detyrë.”

Që në nëntitull paralajmërohet se teksti ka për qëllim ta sulmojë dhe ta diskreditojë njeriun e parë të “Most”-it. Qëndrimet e Aleksovit janë të kundërta me ato që i ka pushteti, dhe prandaj, në artikull imponohet përfundimi se nëse ai nuk është me pushtetin, me siguri është me LSDM-në!

Në tekst jepet deklara e Aleksovit, në të cilën ai, duke i përkujtuar afatet e parapara me Marrëveshjen e Përzhinës dhe tejkalimin e tyre, thotë se afati kohor për pastrimin e plotë të listës zgjedhore është shumë i shkurtër. Deklarata e këtillë më pas komentohet pa fakte, ndërsa qëllimi kryesor është të diskreditohet profesonalizmi dhe pavarësia e kësaj organizate qytetare:

“Publiku që e dëgjoi këtë deklaratë me siguri mendoi se këto janë fjalët e Zoran Zaevit.”

Në tekst nuk theksohet as se kush e financon organizatën, e as që është bërë përpjekje që të konstatohet kjo. Mirëpo, për shkak të deklaratës së Aleksovit, e cila nuk përputhet me qëndrimet e pushtetit, ngritet çështja e financimit të organizatës qytetare dhe pa u mbështetur në fakte tentohet të imponohet mendimi se “është e financuar nga fondacioni i Sorosit”.

Në fund të artikullit theksohet se vetëm Zaevi dhe “Most”-i konsiderojnë se afati për pastrimin e listës zgjedhore është tepër i shkurtë, e nuk theksohet se edhe kryetari i Komisionit shtetëror zgjedhor, Aleksandar Çiçakovski, e ka mendimin e njëjtë, e as nuk përcillet dyshimet e eurodeputetit Riçard Hovit, i cili ishte ndërmjetësues gjatë arritjes së Marrëveshjes.

Teksti i përgatitur në këtë mënyrë, pa argumentim të qëndrueshëm dhe me të dhëna të anashkaluara, nuk i mundëson publikut që vetë të formojë qëndrim, që është në kundërshtim me standardet gazetareske. Është e qartë se me mënyrën e prezantimit dhe të komentimit të informatës qëllimi është të rënohet kredibiliteti profesional i njeriut të parë të “Most”-it dhe të prezantohen qëndrimet e pushtetit.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

pohime të sakta

pjesërisht

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

zyrtare

relevante

1 burim

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

pjesërisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

nuk informon

jokreativ

josenzancionalist

adekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente solide multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja