verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Një grek dhe “u bë magjia”

on 21 - 04 - 2016       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

GRK

[Recension: FOTO: Grekë në mbështetje të protestave të dhunshme në Manastir]

Si mundet “një grek” të bëhet “Grekë në mbështetje të protestave të dhunshme në Manastir”? Thjesht: E marrish “një grek”, e shumëfishosh në “grekë” dhe e vendosish në një tregim gazetaresk ku i shton të gjitha “mëlmesat” e tjera që t’i bindësh lexuesit se Greqia dhe qytetarët e saj janë fuqia e fshehtë prapa protestave në Manastir!

04202016-Netpres-GrciLinku deri te artikulli origjinal: FOTO: Grekë në mbështetje të protestave të dhunshme në Manastir

Data dhe koha e publikimit: 18.04.2016

Data e recensionit: 20.04.2016

Recensues: Zoran Bojarovski

SHUMËFISHIM

“Grekë në mbështetje të  protestave të dhunshme në Manasatir. Marvakis Atanasios, banori 54 vjeçar i Selanikut është më i rregullt në protestat e dhunshme që i organizon lideri i LSDM-së, Zoran Zaev në Manastir.”

Citimi paraprak (nëntitulli i tekstit) e ilustron veprimi magjik me të cilin “një grek” bëhet “grekë”. Tani, t’i shohim të gjitha “mëlmesat” tjera, vetëm sa për të dëshmuar se kjo nuk ësht gazetari profesionale dhe me standarde të larta.

Është shumë i qartë, mdje edhe i tejdukshëm motivi dhe qëllimi i këtij tregimi. Është aq i tejdukshëm sa që është absolutisht jobindës. Është qesharake.

Përveç këtij “mëkati” të qytetarit të përmendur të vendit tonë fqinj, kanë mbledhur gjithçka që kanë mundur të mbledhin për të: edhe se është socialist, edhe se është mbështetës i ish-ministrit për financa të Greqisë, Varufakis, dhe në fund se është simpatizues i komunitetit LGBT.

Kur i paskan kushtuar aq shumë vëmendje njeriut, e kanë ndjekur, e dijnë se çka ka ha e çka pi, atëherë kanë mundur edhe ta pyesin për motivet e tij për të qenë këtu dhe për t’u bashkangjitur me manastirasit që këto ditë dolën në protesta.

Jo vetëm që do ta kishin edhe palën  e dytë, por do të kishin edhe mundësi të nxjerrin më tepër informata për, gjoja, rolin e grekëve dhe të Greqisë në ngjarjet aktuale në vend.

Vetëm se e gjithë kjo nuk është gazetari.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

pjesërisht

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

jozyrtare, anonime

jorelevante

nuk mund të përcaktohet

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

diskriminon

diskriminim nacional, diskriminim sipas orientimit seksual

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

nuk ka elemente multimediale

nuk ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja