verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Një transparent – fotografi e përgjithshme!

on 6 - 04 - 2016       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

Прилепчани паметат дека СДСМ ги уништ_ - http___kurir.mk_makedonija_politik

[Recension: Prilepasit e mbajnë mend se LSDM-ja i shkatërroi jetët e tyre dhe shpresën për të nesërme më të mirë]

Ky tekst është tepër manipulues dhe ka për qëllim ta njollosë emrin e ministreshës për punë dhe politikë sociale, Frosina Remenski, duke e lidhur stë me politikat lokale të LSDM-së në të kaluarën, me të cilat ajo nuk ka asnjë lidhje. Me këtë rast, nuk ka dëshmi të forta as për akuzat që i bëhen partisë së saj. Përfundimet nxirren nga një transparent, porosia e të cilit përgjithësohet dhe prezantohet si qëndrim i shumicës së qytetarëve, në këtë rast të prilepasve

Прилепчани паметат дека СДСМ ги уништи нивните животи и надеж за подобро утре Kurir.mkLinku deri te artikulli origjinal: Prilepasit e mbajnë mend se LSDM-ja i shkatërroi jetët e tyre dhe shpresën për të nesërme më të mirë

Data dhe koha e publikimit: 31.03.2016

Data e recensionit: 05.04.2016

Recensuese: Аna Anastasovska

PA TË DHËNA KONKRETE

“Në prag të vizitës së ministreshës teknike për punë dhe politikë sociale në Prilep, Frosina Remenski, e cila nuk e dënoi sulmin ndaj kolegut të saj të mëparshëm, ish-nënkryetarit të Kongresit botëror maqedonas, Todor Petrovit, prilepasit dërguan porosi nëpërmjet një transparenti në qendrën e qytetit, afër LSDM-së.”

Që në fillim të artikullit tentohet të bindet lexuesi se prilepasit i kanë dërguar porosi LSDM-së nëpërmjet transparentit.

“Prilepit i kujtohen politikat dështuese tëLSDM-së për ekonominë prilepase, shkatërrimi i gjigantëve të mëdhenj dhe largii nga puna i 15.000 njerëzve nga puna. Atë pikë të zezë nga tranzicioni i realizuar në mënyrë kriminale nga LSDM-ja, Prilepi e ndjen edhe sot.”

Në këtë pjesë të tekstit, i cili në fakt është edhe thelbi i tij, përdoren gjëra dhe kualifikime të përgjithshme, për të cilat nuk ka të dhëna konkrete. Një gjë është të thuhet se LSDM-ja ka realizuar politika dështuese për ekonominë prilepase dhe se kjo parti i ka shkatërruar gjigantët e mëdhenj, mirëpo pa informata konkrete, konstatime e këtilla nuk qëndrojnë. Nuk ka emra konkrete të firmave dhe të fabrikave, nuk ka të dhëna dhe numra konkretë për asgjë. Vetëm akuza paushalle për poentim dhe për njollosje të LSDM-së.

“Kjo porosi i prilepasve shpon si thumb, kjo është porosi nga grykat e mijëra gojëve të uritura dhe shtëpive të mbyllura që i la LSDM-ja gjatë kohës së sundimit të tyre në Prilep. Për shkak të gjithë kësaj, politikanët e këtillë janë të padëshiruar në qytetin hero të Prilepit.”

Ajo që shpon si thumb është joprofesionalizmi dhe jokorrektësia e këtij artikulli. Të nxirret përfundimi se kjo është porosi e “mijëra gojëve të uritura” nga Prilepi edhe atë vetëm në bazë të një transparenti, të cilin ndoshta e ka vënë ndonjë aktivist partiak, është jashtë të gjitha standardeve gazetareske. Ajo që mungn në këtë tekst janë së paku disa deklarata, njerëz dhe emra dhe mbiemra konkretë.

I transmetuar në këtë mënyrë, artikulli më shumë i ngjan komunikatës partiake për manipulim politik me lexuesin.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

nuk ka burime të evidentuara

jozyrtare

jorelevante

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

nuk informon

jokreativ

josenzancionalist

joadekuat

i paqartë

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

nuk ka elemente multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja