verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Një “yll” anonim përdoret për granatim gazetaresk-politik

on 15 - 08 - 2016       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

Poplavna apologja za vlastte

[Recension: FOTO: Në vend që të solidarizohen, bëjnë politikë – kjo është Japonia pas vërshimit]

Tekst i bazuar në “anonimitet”. Dikush ka shkruar diçka për vërshimet në rrjetet sociale dhe prej kësaj është bërë artikull. Është e pakuptueshme se si dikujt i jepet legjitimitet kulmor para publikut, e me këtë rast nuk theksohet se kush është ai, i ashtuquajtur autoritet.

 

 

111Linku deri te artikulli origjinal: Recension: FOTO: Në vend që të solidarizohen, bëjnë politikë – kjo është Japonia pas vërshimit

Data dhe koha e publikimit: 09.08.2016 10:59

Data e recensionit: 11.08.2106

Recensues: Vlladimir Mirçeski

RELATIVIZIM MEDIATIK!!!

Ky është një produkt me disa “mangësi që nga lindja”.

E para në listë është fakti se bëhet fjalë për komentin e dikujt në rrjetet sociale në lidhje me debatin se a ka mundur dhe si ka mund të evitohet vërshimi katastrofal në rrethinën e Shkupit. I kujt? Nuk e dijmë, kjo nuk është theksuar. Prandaj, është e paqartë se si dikujt që është anonim i jepet edhe legjitimitet edhe hapësirë sikur bëhet fjalë për ndonjë ekspertë të madh: Ndoshta edhe është, mirëpo ne thjesht nuk e dijmë, për shkak se ai që e ka shkruar artikullin ka vendosur ta “anashkalojë” këtë moment. Në këtë rast kjo është e palejueshme, për shkak se nuk bëhet fjalë për mbrojtje të burimit, por ka nevojë të emërtohet ai, për shkak se është qëndrim i shprehur publikisht i cili pastaj citohet në një medie.

Problemi i dytë dhe i tretë janë të lidhur ngushtë. Në fakt, thelbi i komentit është se “nuk mund të shkohet kundër natyrës”, ose thënë me fjalë të tjera, ashtu është dahsur të jetë, nuk ka mundur të bëhet asgjë. Si argumente, nëse mund të quhen ashtu, janë ofruar fotografi nga vërshimet në Japoni me sqasimin se kjo ndodh një njërën nga shtetet më të zhvilluara. Domethënë, porosia e mendimtarit të panjohur është se pasiqë ndodh atje, mund të pritet që kundër katastrofave të tilla nuk ka shpëtim as këtu në Maqedoni. Tentim klasik për relativizimin e situatës dhe përgjegjësisë së organeve kompetente, që jo vetëm që nuk është trajtuar në aspekt gazetaresk në artikullin që e recensojmë, por është përforcuar, që më së miri shihet nga konstruksioni i titullit:

“Recension: FOTO: Në vend që të solidarizohen, bëjnë politikë – kjo është Japonia pas vërshimit

Vetëm se në vend u paraqitën një sërë ekspertësh, të cilët duke i ofruat njohuritë e tyre analizuan se tragjedia ka mundur të zbutet nëse institucionet do ta kryenin punën e tyre.

GRANATIM GAZETRESK-POLITIK

Këtu vijmë edhe deri te “mangësia” e tretë, e ajo është motivi se pse mu ky koment është zgjedhur nga “deti” i mendimeve dhe qëndrimeve personale në rrjetet sociale që t’i jepet hapësirë në një portal informativ. Kjo nuk fshehet:

“Të gjithë ju “ekspertët” që shkruani se rrugët nuk janë bërë ashtu siç duhet dhe konstatimet e ngjashme, kjo është Japonia, njëra nga vendet më të zhvilluara në aspekt teknologjik në botë, thuhet në njërin nga komentet në rrjetet sociale, pasi një pjesë e gazetarëve dhe aktivistëve opozitarë e keqpërdorin katastrofën e madhe natyrore për qëllime politike”.

Tregues i qartë për anshmëri politike.

Po të kishte pasur dëshirë ka mundur të gjendet ndonjë shembull për atë se si, në qoftë se merren masa në kohë, mund të parandalohen tragjedi të mëdha dhe dëmet gjatë vërshimeve.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

anonime

jorelevante

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

pjesërisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të ndara nga faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

nuk informon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

i paqartë

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

mesatarisht i lexueshëm

nuk ka elemente multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja