verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Nuk mund të ngrihen akuza pa qëndrimin e të akuzuarit

on 29 - 07 - 2015       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

Recension: Për çka përmendet emri i Adnan Ismailit të “Logosit” tek burevesnik.org?!

Lajmi që ka vetëm qëndrimet e njërës palë është lajm i njëanshëm, në shumë raste edhe tendencioz. Ndodh shpesh në medie të përkthehen informacione nga medie maqedonase e që nuk janë të vërtetuara ndërkohë që teksti përmban vetëm njërën palë. Në raste të tilla para botimit të informacionit gjithmonë duhet komunikuar edhe pala tjetër.

downloadLinku deri te artikulli origjinal: “Për çka përmendet emri i Adnan Ismailit të “Logosit” tek burevesnik.org?!

Data dhe koha e publikimit: 26. 06.2015

Data e recenzionit: 28. 06. 2015

Recenzent: Xhenis Sulimani

 

Produkti mediatik që po e recensojmë ka të bëjë me një akuzë ndaj pronarit të shtëpisë botuese “Logos-A”, Adnan Ismailit. Lajmi është përkthyer nga portali burevesnik.org, ku akuzohet personi në fjalë.

Arrestimet e para të Lëvizjes islamike kanë ndodhur diku në vitet e 90-ta në kufirin mes Maqedonisë dhe Kosovës…, por policisë serbe ka arritur t’i ikë Adnan Ismaili apo Ismailovski? Është interesant fakti që Adnan Ismaili asnjëherë as para dhe pas saj nuk është kapur nga policia maqedonase, por lirshëm shëtitet nëpër botë dhe me sukses krijoi dhe zhvilloi Shtëpinë botuese ‘Logos’…”

Qasja e këtillë e gazetarit, duke mos e marrë në tekst edhe palën mbi të cilin informon e bën informacionin të njëanshëm dhe mund të interpretohet si tendencioz.

Që teksti të jetë i plotë gazetari duhej të kujdesej që palët e përfshira të kenë mundësinë që t’i tregojnë pozicionet e tyre. Personi i kritikuar duhet të ketë gjithnjë të drejtën të justifikojë vetveten dhe të shpjegohet.

Normat gazetareske lejojnë që duke treguar nga është marrë, të përcillet lajmi i një medie tjetër. Por nëse ky lajm nuk ka të gjitha elementet, media ose gazetari duhet të bëjë përpjekje që të balancojë informacionin. Në të kundërt lajmi mbetet i njëanshëm dhe publiku i pa informuar plotësisht.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

nuk ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e deklaratave

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

jozyrtare

jorelevante

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

infoVistinitostPLAGJIATURA

kopje të pjesshme

është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

nuk informon

jokreativ

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

as manipulon as informon është vënë vetëm si ilustrim

është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk ka shprehje të urrejtjes

nxit dhunë

diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

nuk aplikohet

nuk ka linke kontekstuale

i parregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja