verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Ofendime dhe etiketime personale të prezantuara si gazetari

on 13 - 02 - 2017       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

kurir

[Recension: Sorosi dhe LSDM-ja e mbrojnë Bejlin nga Kongresi amerikan]

Recensojmë një tekst zemërues dhe jashtëzakonisht joprofesional, përplot me ofendime personale dhe etiketime negative të dedikuara për një numër të madh të personave nga jeta publike dhe intelektuale e vendit. Shkak për shkruarjen e këtij teksti është letra për mbështetjen e Ambasadës së SHBA-ve dhe të vendeve të BE-së në Republikën e Maqedonisë nga një grup intelektualësh të Maqedonisë, dërguar deri te Kongresi amerikan dhe Komisioni Evropian.

Рецензија: Личните навреди подметнати како новинарствоLinku deri te artikulli origjinal: Sorosi dhe LSDM-ja e mbrojnë Bejlin nga Kongresi amerikan

Data dhe koha e publikimit: 3.02.2017

Data e recensionit: 7.02.2017

Recensuese: Јugosllava Dukovska

Qëllimi kryesor i artikullit nuk është të informojë, por të transmetojë qëndrime personale për ndonjë temë aktuale të politikës ditore. Në këtë rast, qëndrimet e artikullit korrespondojnë ngushtë me qëndrimet të cilat VMRO-DPMNE-ja i ka shprehur publikisht disa herë për disa ambasadorë të huaj në vend. Në artikull, në fakt, nuk ka informatë, ai është koment me karakteristika të qarta për qërim personal të hesapeve me personat e përmendur në të.

TË PAVËRTETA DHE OFENDIME PERSONALE PËR ATA QË MENDOJNË NDRYSHE

Sipas kritereve për gazetari objektive, ku vërtetësia, gjithsesi, e zë vendin e parë, pohimet në këtë tekst janë të pavërteta. Ja vetëm një shembull:

“Në mesin e të nënshkruarve gjenden jo vetëm profilet e lartëpërmendura që për publikun janë të njohur si “avokatë të drunjtë” të opozitës dhe mercenarë të Sorosit, por edhe ish të burgosur dhe kontrabandistë që kanë vendosur të dërgojnë letë deri te kongresmenët amerikanë dhe të përzihen në të drejtën e tyre të kërkojnë përgjegjësi nga ambasadorët e tyre që i dërgojnë në mision ta përfaqësojnë vendin e tyre, duke shqyrtuar se e kryejnë misionin e tyre në mënyrë konsekuente ose zbatojnë intervencionizëm dhe e dëmtojnë sovranitetin e vendit në të cilin gjenden, sikurse dhe imazhin e Shteteve të Bashkuara të Amerikës”.

Me një citim të këtillë nuk mund të polemizohet e as në të kërkohet ndonjë qasje gazetareske, për shkak se asnjë pohim në të nuk bazohet në fakte, por bëhet fjalë për pohime paushalle dhe për etiketime negative dhe për ofendime. Edhe përkundër asaj se të gjithë nënshkruesit e letrës janë profesorë universitarë, publicistë, intelektualë, në artikull ata kualifikohen si “njerëz gjysmë të rralizuar dhe të parealizuar me vetëbesim të paarsyeshëm”.

Thuhet se ata “e transmetojnë propagandën krejtësisht të pakuptimtë të LSDM-së/Sorosit dhe shkruajnë se “u zbuluan skandale të mëdha të përgjimit të paautorizuar nga ana e MPB-së të të gjithë atyre që mendonin ndryshe”, duke aluduar me këtë rast në audio-inçizimet që i publikoi LSDM-ja dhe për dëshmitë për përgjim masovik dhe për kriminalitet, të cilat u zbardhën në atë mënyrë, duke i quajtur “bomba të ngjitura”. “Kuazi-intelektualët”, siç i quan ky artikull, “shkruajnë gjëra të pista dhe trillime për vendin e tyre dhe për opcionet politike të cilat nuk i pëlqejnë”, me çka tentohet që një parti politike, e cila ka qenë në pushtet gjatë viteve të kaluara, të barazohet me shtetin.

Në këtë fjali, ofendimet dhe etiketime e pahijshme personale e arrijnë kulmin:

“Në listën e intelektualëve ka edhe emra “të reja” sikurse njëri nga themeluesit e PRSD-së, Millço Panovski, profesori i dhunëshëm nga LSDM-ja Ljubomir Fërçkovski, importuesi i veturave, parfemeve dhe i aliazheve për rrota nga Brukseli, Nano Ruzhin poashtu nga SLDM-ja, ish artisti i estradës, sot aktivist i LSDM-së Jove Kekenovski, profesori me zero punime shkencore të publikuara me impakt faktor, Borçe Davitkovski, gjeniu i matematikës Gjorgji Spasov nga LSDM-ja, i lustruari Gjorgji Tonovski dhe krimineli i dënuar Vane Cvetanov…”

Burim i këtij artikulli është shkrimi i “Zhurnal”-it, që është theksuar në tekst dhe, njëkohësisht, kjo është pika e vetme e përbashkët e tij me atë që është gazetari korrekte.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

pjesërisht

pohimet jo të sakta

deklarata jo të vërteta

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

jozyrtare

jorelevante

1 burim

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

plotësisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

kopje të pjesshme

nuk është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

dezinformon

jokreativ

josenzancionalist

adekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

i lexueshëm

nuk ka elemente multimediale

ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja