verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Ofendime, vullgaritete dhe urrejtje në vetëm një fjali!

on 19 - 07 - 2016       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

n.glas

[Recension: (FOTO) NË AQ SHUMË TUMOR DHE M.T TË HEDHUR NË TAVOLINË NUK KA AS NË GROPAT MË TË MËDHA SEPTIKE DHE KONTEJNERËT PAS ANALIZËS SË KRYER PATOLOGJIKE]

Ky publikim është jashtë standardeve gazetareske, jo vetëm sipas formës, por edhe sipas fjalorit që e përdor. Në vetëm një fjali, mund të vërehet shkelje e shumëfishtë e standardeve profesionale të gazetarisë .
Народен ГласLinku deri te artikuulli origjinal: (FOTO) NË AQ SHUMË TUMOR DHE M.T TË HEDHUR NË TAVOLINË NUK KA AS NË GROPAT MË TË MËDHA SEPTIKE DHE KONTEJNERËT PAS ANALIZËS SË KRYER PATOLOGJIKE 

Data dhe koha e publikimit: 14.07. 2016

Data e recensionit: 18. 07. 2016

Recensues: Dimitar Tanurov

PRIMITIVIZËM

Përdorimi i termit “artikull gazetaresk” për publikimin që e recensojmë është krejtësisht joadekut për shkak se fjalori që është përdorur është skajshmërisht vullgar, etiketuese dhe përplot urrejtje.

Sipas formës, “me zor” do ta futnim në kategorinë foto-lajm, mirëpo nëse shihet gjuha ofenduese, ajo nuk është adekuate për t’u publikuar as në rrjetet sociale, e jo më në medie..

Në artikull nuk ka asnjë përmbajtje, gjegjësisht përshkrim adekuat që është karakteristikë e foto-lajmeve, si për shembull, ku është bërë fotografia, në çfarë ngjarjeje, si dhe emërtimi i personave që paraqiten në fotografi. Fjalori i pahijshëm dhe mungesa e përmbajtjes tregojnë se qëllimi i vetëm i këtij publikimi është t’i njollosë dhe të nënçmojë personat në fotografi. Përshtypjen e këtillë e përforcojnë edhe dy ilutrimet me porosi ofenduese.

Poashtu, nuk është theksuar as burimi i fotografisë kryesore, e as i fotografive të tjera, që është në kundërshtim me standardet e gazetarisë.

Artikulli është në kundërshtim me Kodin e gazetarëve, i cili parasheh që gazetarët duhet të sigurojnë distancë profesionale dhe gjatë informimit të mos përdorin gjuhë të urrejtjes, të mos ofendojnë dhe të mos diskriminojnë duke i përfshirë edhe kolegët gazetarë.

Neni 4
Gazetari do të cekë burimin e informatave, mirëpo, nëse burimi kërkon që të mbetet anonim, gazetari do ta mbrojë atë.

Neni 10

Gazetari nuk do të krijojë e as nuk do të përpunojë me vetëdije informata, të cilat i kërcënojnë të drejtat ose liritë e njeriut, nuk do të flasë me gjuhën e urrejtjes dhe nuk do të nxisë dhunë ose diskriminim mbi çfarëdo lloj baze.

Neni 13
Gazetarët duhet të bëjnë dallim ndërmjet fakteve dhe mendimeve, ndërmjet lajmit dhe komentit.

Neni 15
Gazetari duhet ta kultivojë kulturën e të folurit dhe etikën. Komunikimi i pasjellshëm me opinionin nuk ka të bëjë aspak me profesionin e gazetarit.

Neni 16
Gazetari do ta ruajë prestigjin dhe dinjitetin e profesionit të tij, do ta nxisë solidaritetin reciprok dhe pluralizmin e mendimeve dhe nuk do ta përdorë medien e tij për t’i qëruar hesapet me persona të ndryshëm, duke i përfshirë këtu edhe kolegët e tij.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

nuk ka fakte

pohimet jo të sakta

:

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

nuk ka burime të evidentuara

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

:

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

joadekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

gjuhë ofenduese

gjuhë e urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i palexueshëm

nuk aplikohet

nuk ka linke kontekstuale

i parregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja