verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Ofendimet sjanë argumente

on 22 - 10 - 2015       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

[Recension: “Shpifjet e një pseudogazetari”]

Gazetaria e mirëfilltë bazohet në fakte dhe në informacione të mirëargumentuara. Përfshirja e spekulimeve dhe paragjykimeve në një tekst që mëton të jetë informativ e gazetaresk është jashtë standardeve gazetareske.

download

Linku deri te artikulli origjinal:Shpifjet e një pseudogazetari

Data dhe koha e publikimit: 14.10.2015

Data e recensionit: 21.10.2015

Recensues: Xhenis Sulimani

 

Teksti që po e recensojmë është kryekëput i bazuar në spekulime e paragjykime. Titulli nuk është informues por tendencioz.

“Një pseudogazetar i cili karrierën e tij gazetareske e nisi në mediume maqedonase duke e quajtur UÇK-në “terroriste”, sonte në Fejsbuk paska zbuluar se lideri i BDI-së Ali Ahmeti paska shkuar mysafir në qeveri te Nikolla Gruevski”.

Autori i këtij teksti as nuk i bën me dije lexuesit se për cilin “pseudogazetarë” (siç i referohet ai) flet. Ose më sakt, nuk thekson emrin e tij. Gjithashtu nuk bën publike ose të linkojë atë që ka “zbuluar” ai (“pseudogazetari”) në fejsbuk dhe ku bazohet autori që e quan atë një “dezinformatë klasike”.

Gazetari në asnjë moment nuk tenton të argumentojë atë që e shkruan. Fakti që gazetari nuk bazon shkrimin e tij në fakte, bën që teksti në vend se të marrë karakter informativ, dhe ka në vete tendenca për manipulim me opinionin, e bën atë spekulativ.

Teksti është në kundërshtim me etikën gazetareske.

Sipas Kodit etik gazetaresk, gazetari ka të drejtë të qasjes së lirë deri te të gjitha burimet e informimit që janë me interes publik. Gazetari duhet të publikojë informata të sakta, të provuara dhe nuk do të fshehë të dhëna esenciale. Nëse informata nuk mund të vërtetohet, ose bëhet fjalë për supozim, përkatësisht spekulim, kjo duhet të thuhet dhe të publikohet. Saktësia e informatës duhet të provohet sa më shumë të jetë e mundur.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

nuk ka fakte

pohimet jo të sakta

deklarata jo të vërteta

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

nuk ka burime të evidentuara

jozyrtare

1 burim

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

mban anën e një pale

anshmëri tjetër

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

nuk mund të përcaktohet

është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

nuk informon

kreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

mesatarisht i lexueshëm

nuk aplikohet

nuk ka linke kontekstuale

i parregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja