verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Pa balancë lajmi merret si i njëanshëm

on 31 - 07 - 2015       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

[Recension: Universiteti i Shkupit, biznes i BDI-së i maskuar në “kauzë kombëtare”]

Lajmi që ka gjitha palët në tekst është informacion i plotë. Është një nga parimet bazë të gazetarisë që çdo informacion duhet të jetë i balancuar dhe palët të prezantohen në mënyrë të drejtë dhe të barabartë.

download (2)Linku deri te artikulli origjinal: “Universiteti i Shkupit, biznes i BDI-së i maskuar në “kauzë kombëtare

Data dhe koha e publikimit: 28.07.2015

Data e recensionit: 29. 07. 2015

Recensent: Xhenis Sulimani

 

Lajmi që po e recensojmë pasur si qëllim që të raportojë qëndrimet e opinionistëve për hapjen e një universiteti të ri në Shkup. Opinionistët dhe njohësit e çështjeve politike që kanë shprehur qëndrimin e tyre në lidhje me çështjen në fjalë kanë dhënë opinionet e tyre.

“Ish ministri i arsimit, Sulejman Rushiti këtë  ide e cilëson se është dhënë për përfitime personale, si dhe paralajmëron se do të dëgjojmë lloj lloj idesh qesharake duke marr parasysh që është fushate parazgjedhore dhe subjektet nuk kanë ndonjë program konkret zhvillimor…. Profesori Nazim Rashidi thotë se për momentin do të vazhdojë të shtrohet çështja se pse duhet një universitet tjetër dhe jo përforcimi i atyre aktualëve. …Gazetari Xhelal Neziri thotë për Portalb se arsimi i lartë tani më nuk mund të jetë një kauzë e madhe kombëtare, por gjithnjë e më shumë po bëhet biznes…Nga ana tjetër akademiku Izet Zeqiri, thotë se e gjithë kjo bëhet për motive politike.”

Por në gjithë tekstin mungon qëndrimi zyrtar i partisë shqiptare në pushtet, BDI-së për hapjen e universitetit të ri apo dhe qëndrimet e Ministrisë së Arsimit.

Gazetari me të drejtë ngre pyetje dhe çështje që janë me interes për publikun dhe prezantohen nëpërmjet opinioneve të folësve, por paralelisht duhet të tentohet për të prezantuar në mënyre të barabartë edhe palën tjetër.

Mungesa e qëndrimit zyrtar mund të interpretohet si tendencioze sepse informacionet që nuk përmbajnë të gjitha palët e bëjnë produktin gazetaresk të njëanshëm. Gazetari duhet t’ia pasqyroj opinionit polemikën mbi problematikën, me qëndrimet e të gjitha palëve.

Në rast se pala tjetër nuk përgjigjet kjo duhet bëre e ditur, ose nëse qëndrimi është dhënë më herët, gjithashtu duhet të përfshihet. Në të gjitha rastet publiku nuk duhet lënë të informohet vetëm me qëndrimet e njërës palë.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

nuk ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

nuk ka burime të evidentuara

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

pjesërisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk ka informata të rrejshme

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të ndara nga faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

kopje të plotë

është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

informon

kreativ

josenzancionalist

adekuat

i qartë

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

nuk aplikohet

ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja