verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Pa burime të konfirmuara nuk ka ekskluzive

on 15 - 09 - 2016       

[Recension: “EKSKLUZIVE: BDI në zgjedhje do garojë me deputetë të rinjë, që do jenë veglat e të vjetërve?!”]

Është përmendur këtu edhe herë të tjera se sigurimi i lajmeve ekskluzive është një betejë permanente që zhvillojnë mediumet mes tyre. Lajmet e këtilla ndikojnë jashtëzakonisht në mënyrë shumë pozitive në sytë e publikut, duke krijuar kështu një lloj bindjeje se bëhet fjalë për medium i cili kujdeset për publikun e vet dhe angazhohet që sa më parë ta informojë atë për diçka që përbën interes publik. Mirëpo, ekskluziviteti bart edhe koston e vet, që mund të jetë koha e shkurtër për të konfirmuar një informacion të caktuar. Pikërisht për këtë duhet pasur shumë kujdes se çfarë dhe si raportohet. Një lajm i pakonfirmuar që duket si ekskluziv, mund të kthehet si bumerang për mediumin.

[Recension: “EKSKLUZIVE: BDI në zgjedhje do garojë me deputetë të rinjë, që do jenë veglat e të vjetërve?!”]Linku për te artikulli origjinal: EKSKLUZIVE: BDI në zgjedhje do garojë me deputetë të rinjë, që do jenë veglat e të vjetërve?!

Data dhe koha e publikimit: 08.09.2016

Data e recensionit: 11.09.2016

Recensues: Agron Vrangalla

Në këtë lajm thuhet se burime partiake konfirmojnë se BDI do të garojë në zgjedhje me figura të reja politike. Mirëpo, ky “konstatim” shoqërohet me komente të palejuara, kur thuhet se këto figura të reja do t’u ngjajnë ministrave të rinj të BDI-së, të cilët sipas tekstit dirigjohen nga grupet e vjetra të partisë. Kjo është një parantezë, e cila hap debatin mbi respektimin e parimeve profesionale, pasi që në tekst nuk ekziston asnjë konfirmim se këta ministra dirigjohen nga ish-ministrat apo individë të tjerë brenda partisë. Nuk futemi të gjykojmë se a është pohimi i drejtë apo jo, por duhet theksuar se bëhet fjalë thjeshtë për një fakt të pakonfirmuar. Faktet përbëjnë fusha studimi, analizimi, krahasimi dhe verifikimi. Nëse paraqiten në gjendjen e tyre fillestare, ato nuk thonë asgjë. Të paktën në fushën e gazetarisë.

Burimi i cili citohet të ketë thënë se këto ndryshime vijnë si pasojë e skandalit të ish-zëvendës/kryeministrit për implementimin e Marrëveshjes së Ohrit… e kështu me radhë, në fakt hap dilema të reja për vetë ekzistimin e tij. Kontestimi i tij vjen në shprehje në momentin kur vetë autori i tekstit më pas shton se është tentuar që të merret një qëndrim zyrtar nga organet e partisë, por një gjë e tillë nuk është arritur. Pra, këtu mund të lind dyshimi se a flitet vallë për një burim të portalit, apo ndoshta për një trillim për posedimin e një burimi të tillë, sepse kjo është shumë e rëndësishme. Për të rritur besueshmërinë në autenticitetin e burimit, mediat zakonisht japin informata plotësuese se për kë përafërsisht bëhet fjalë (nivelin e burimit në parti – vallë është zyrtar i lartë apo lokal, qytetin nga vjen etj) por duke pasur kujdes që të mos zbulohet aq sa që të dihet se për kë bëhet fjalë, sepse gazetari së pari duhet ta ruajë këtë anonimitet, nëse burimi e ka kërkuar këtë prej tij. Kjo nuk është bërë në mënyrë të tillë në këtë tekst.

Dhe, në fund, teksti përsëri u rikthehet toneve të forta të komentimit, duke i konsideruar kandidatët e rinj për deputetë nga radhët e BDI-së si një “mish për top” që i shfrytëzon partia me qëllim që t’ia shpërlajë trurin elektoratit se po bëhen reforma në strukturat partiake dhe se nuk pranohet më që figurat e “njollosura” të rreshtohen në pozicionet e rëndësishme të partisë. Ky stil i të shkruarit, paraqet një shkelje profesionale. Por jo vetëm aq. Aty mund të haset edhe një gjuhë diskredituese dhe fyese, e cila nuk guxon të jetë pjesë e një lajmi.

 

 

 


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

nuk ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

anonime

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

Ndoshta

është i njëanshëm

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

adekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

nuk aplikohet

nuk ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja