verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Pa palën e dytë, lajmi del i cunguar

on 8 - 04 - 2016       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

[Recension: Çfarë di Fatmir Limani për Qufën që ai aq shumë i frikësohet?!]

Për t’i kontribuar debatit gazetari ngre pyetje në opinion, por ato nuk duhet të shfrytëzohen për ta hutuar apo defokusuar opinionin, por për të sqaruar çështjet e paqarta. Megjithatë, për të qartësuar çështjet diskutabile, duhet të përfshihen të gjitha palët.

download (2)Linku deri te artikulli origjinal: “Çfarë di Fatmir Limani për Qufën që ai aq shumë i frikësohet

Data dhe koha e publikimit: 31.03.2016

Data e recensionit: 05.04.2016

Recensues: Xhenis Sulimani

 

Produkti gazetaresk që po e recensojmë nis me titullin: “Çfarë di Fatmir Limani për Qufën që ai aq shumë i frikësohet?!”. Pyetje kjo, përgjigjen e së cilës nuk e gjen dot askund në tekst. Dhe, në vend se përmbajtja të japë përgjigjen e pyetjes në titull, ajo më tutje vazhdon të theksojë cështjen, pa e bërë këtë.

“Atëherë pyetja është: Çfarë din Fatmir Limani për Adilin që ai aq shumë po i frikësohet?!”

Duke filluar dhe përfunduar tekstin me pyetje, përmbajtja dëshmon se rezultati i saj nuk ka qenë informimi objektiv i opinionit, por çorientimi. Për pyetjen e theksuar në tekst, gazetari ka mundur fare lehtë të kërkojë prononcimin dhe të përfshijë palën, të cilën e akuzon për mosprezencë në debat. Lajmi do të ishte i plotë, nëse kishim prononcim nga personi, emri i të cilit përmendet në tekst, por që nuk është thirrur apo kontaktuar për sqarim. Sipas Kodit etik gazetaresk:Ata që kanë qenë objekt i sulmit apo kritikës duhet të kenë mundësi të përgjigjen para se kontributi të publikohet, dhe nëse kjo nuk ndodh dhe përgjigja vjen pas publikimit, ajo duhet të jetë e botuar në vëllim të arsyeshëm, e lidhur me temën dhe në formë korrekte.”

Kështu, në vend të qëndrimeve personale për mosprezencën e politikanit të apostrofuar në debat, po të qëndronte prononcimi i këtij të fundit, teksti do të fitonte në balancë dhe saktësi, ndërsa gjykimi do t’i mbetej atij që duhet – lexuesit.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

nuk ka fakte

s'ka fakte

nuk është pala e dytë

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

nuk ka burime të evidentuara

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

i paverifikuar

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

është i njëanshëm

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

nuk informon

jokreativ

senzacionalist

adekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

nuk aplikohet

nuk ka linke kontekstuale

i parregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja