verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Parashikimet dhe konstatimet nuk janë gazetari

on 20 - 07 - 2015       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

[Recension: Alkoill paralajmëroi  : Mijallkov, Jankullovska së bashku me Gruevskin nuk shkojnë në burg!]

Asnjë supozim i pa argumentuar nuk mund botohet si lajm. Aq më tepër duhet pasur kujdes kur kemi çështje me interes të madh publik dhe kur informacione mund të sjellin keqinformim ose keqinterpretim. Gjithçka duhet bazuar mirë në fakte.

 

Alkoill fullscreenLinku deri te artikulli origjinal: Recension: Alkoill paralajmëroi: Mijallkov, Jankullovska së bashku me Gruevskin nuk shkojnë në burg!

Data dhe koha e publikimit: 15.07.2015

Data e recensionit: 17.07.2015

Recensues: Adrian Kerimi

Teksti që po recensojmë mban konstatime dhe përfundime të cilat nuk janë të argumentuara. Në tekst thuhet: “’Dorëheqjet e kabinetit të Gruevskit janë nënshkruar në Bruksel! Zaevi do ti amnistoj’, u hodhën sinjalet e para se lufta e Zaevit dhe Gruevskit tani më kishte hyrë në një fazë tjetër për amnestimin  e kabinetit të Gruevskit”. Këto konstatime nuk janë të bazuara në asnjë burim. Më tepër janë një interpretim i marrëveshjes së autorit. Konstatim të tillë nuk mund të sillen duke u bazuar edhe tek marrëveshja e cila flet për ngritjen e një prokurorie speciale për të bërë hetime.

Pavarësisht arritjes së marrëveshjes së ditës së sotshme në mes liderëve politikë në vend ku Zoran Zaev deklaroi  partia e tij do të propozoj prokuror special që do të merret me hetimin e fakteve dhe argumenteve nga projekti  “E vërteta për Maqedoninë” një gjë është e sigurt se lëndët dhe aktorët kryesorë do të ngelin të pa ndëshkuar.

Tekstit gjithashtu i mungojnë edhe qëndrimet e palëve. Kjo e bën lajmin të njëanshëm.

Teksti mund të sillte interpretime të marrëveshjes nga vëzhgues të ndryshëm, kjo është e lejueshme, por duke e bërë të qartë se gazetari citon këtë opinione.

Gjithashtu edhe përmbajtja rreth publikimeve për rastin “Mostra” ka ndërthurje të  opinioneve personale dhe fakteve.

Një lexues në tekstin që recensojmë has në komente, konstatime dhe qëndrime politike të autorit të tekstit.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

nuk ka fakte

nuk ka deklarata

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

nuk ka burime të evidentuara

anonime

i referohet "burimeve" amë

nuk dihen

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

nuk ka gazetar në këtë storje

anshmëri komerciale

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të ndara nga faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori, nuk është theksuar burimi

infoVistinitostTITLE QUALITY

nuk informon

jokreativ

josenzancionalist

joadekuat

i paqartë

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

joadekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk nxit dhunë

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

i lexueshëm

nuk aplikohet

ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja