verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Patriotmatës me njësi matëse për patriotizëm

on 8 - 09 - 2016       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

Republika za Muki navivacot

[Recension: “RESPECT KOSOVA!!!”: Në këto zgjedhje LSDM-ja do të paraqitet si grup tifozësh]

Futuni në rolin e përgjegjësit në ndonjë medie dhe paramendojeni një situatë në të cilën ndonjë person i njohur, me identitet etnik maqedonas, qytetar i Bullgarisë fqinje, do ta valonte flamurin maqedonas dhe do ta publikonte një tekst në ndonjë rrjet social me të cilin bën thirrje tifozerie për ndonjë reprezentacion sportiv të Maqedonisë. Mediet tonat këtë menjëherë do ta lavdëronin, ndërsa ato bullgare do ta dënonin. Skema të njohura. Tashmë të para.

Mirëpo, kjo është vetëm njëra nga variantet e shumta të këtij tregimi. Njoh shumë miq dhe të njohur të tjerë që i mbështesin reprezentacionet sportive të Italisë, Spanjës, Anglisë, Gjermanisë… Madje kam parë edhe fotografi të tyre me flamujt e atyre vendve. E çka? A janë ata tradhëtarë? Armiq të Republikës së Maqedonisë?

Aspekti i tretë i këtij tregimi, në fakt, është esencial, e drejta që dikush të bëjë tifo ose të japë mbështetje për ndonjë reprezentacion të huaj sportiv është e drejtë private dhe kjo nuk duhet t’i interesojë askujt, aq më tepër që kjo nuk është me ndonjë interes të veçantë publik. Por, me interes të veçantë privat.

A mund të matet patriotizmi me numrin e fotografive të publikuara me motivin e mbështetjes së ekipeve nacionale sportive?

FireShot Capture 28 - RESPECT KOSOVA На овие избори СДСМ ќе настLinku deri te artikulli origjinal: „RESPECT KOSOVA!!!“: На овие избори СДСМ ќе настапи како навивачка група

Data dhe koha e publikimit: 06.09.2016, 11:15

Data e recensionit: 07.09.2016

Recensues: Zoran Bojarovski

Kuptohet se nuk mundet! Mirëpo, kur bëhet fjalë për medie manipulative, që fusin përmbajtje private në korniza politike të përgatitura paraprakisht, këto medie e konsiderojnë veten e tyre se kanë patriotmetra. Prodhojnë përmbajtje me të cilat diskreditohen persona të njohur, njerëz me ndikim, me “njësi matëse” për patriotizëm sipas shkallës së patriotmetrit të tyre.

Kjo nuk është gazetari, dhe as që i respekton parimet vendore dhe ato ndërkombëtare për raportim profesional dhe etik mediatik. Sipas Kоdit të gazetarëve të Maqedonisë, në nenin 10, është përcaktuar se:

Gazetari nuk do të krijojë e as nuk do të përpunojë me vetëdije informata, të cilat i kërcënojnë të drejtat ose liritë e njeriut, nuk do të flasë me gjuhën e urrejtjes dhe nuk do të nxisë dhunë ose diskriminim mbi çfarëdo lloj baze (kombëtare, fetare, racore, gjinore, shoqërore, gjuhësore, politike, të orientimit seksual…).

Nëse ndonjë medie nuk i pranon parimet e përcaktuara, mund të kërkojë interpretim edhe të kodet ndërkombëtare. Për shembull, deklaratën për parimet e sjelljes së gazetarëve (IFJ Declaration of Principles on the Conduct of Journalists). Në nenin 8 të kësaj deklarate është përcaktuar në mënyrë të qartë se gazetarët do t’i konsiderojnë si shkelje serioze “shpifjet, etiketat, ofendimet dhe akuzat e pabaza”.

Nga dobësitë e tjera të këtij teksti, duhet theksuar edhe komentet e integruara në tekst, si dhe mundësinë e lëshuar për të marrë informatë burimore nga vetë “caku” i tekstit. Veçanërisht e potencojmë manipulimin me fotografinë qendrore, gjegjësisht fotografinë e ballinës. Ajo është bërë në shtator të vitit 2015, e jo këto ditë, e për këtë nuk kemi asnjë informatë në përmbajtje.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

pjesërisht

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

jozyrtare

jorelevante

1 burim

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

joadekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

diskriminon

diskriminim nacional

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

nuk aplikohet

ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja