verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Për aksionet policore nuk raportohet me senzacionalizëm

on 21 - 02 - 2017       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

kurir

[Recension: Policia ka gjetur drogë dhe armë në shtëpinë e funksionarit të pasur të LSDM-së]

Për krimin duhet të raportohet, kjo nuk diskutohet. Para drejtësisë të gjithë janë të barabartë. Këtë e dinë edhe gazetarët. Madje, ka edhe rregulla të veçanta kur raportohet për krimin, për punën e policisë.

Një pjesë e veçantë nga raportimi për aksionet policore, për punën e gjykatave madje është rregulluar në mënyrë të veçantë në Kodin e gazetarëve:

Mënyra e informimit në rastet e fatkeqësive, katastrofave natyrore, luftërave, tragjedive familjare, sëmundjeve, proceseve gjyqësore duhet të jetë e çliruar nga senzacionalizmi.

Në proceset gjyqësore duhet të respektohet parimi i supozimit të pafajësisë, të raportohet për të gjitha palët e përfshira në mosmarrëveshje dhe nuk duhet të sugjerohet aktgjykimi. (neni 8)

Në rastin e tekstit që e recensojmë, përkundër rekomandimeve të këtij neni, sundon senzacionalizmi, e në një moment, në gjysmën  e dytë të tekstit, është shkelur edhe parimi i supozimit të pafajësisë, i cili duhet të garantojë se çdokush është i pafajshëm derisa të mos dëshmohet e kundërta në procedurë standarde gjyqësore. Në atë rast supozimet bëhen fakte.

Pra, nuk është policia ajo që dyshon, gjykon dhe dënon. E as gazetarët nuk duhet ta pranojnë këtë rol, në qoftë se policia e ka marrë përsipër jashtë kompetencave të saj.

02202017-Kurir-PresumpcijaLinku deri te artikulli origjinal: Policia ka gjetur drogë dhe armë në shtëpinë e funksionarit të pasur të LSDM-së

Data dhe koha e publikimit: 18.02.2017, 14:38

Data e recensionit: 20.02.2017

Recensues: Zоran Bojarovski

INFORMIM JOETIK

Nenit 8 të Kodit të gazetarëve i paraprin neni i cili thotë:

Gazetari duhet të respektojë jetën private të njeriut, përveç në rastet kur kjo është në kundërshtim me interesin publik.

Gazetari e ka për detyrë të respektojë dhimbjen dhe zinë personale. (neni 7)

I ndërlidhim këto dy nene për shkak se ajo që dominon si informatë në këtë tekst nuk ka lidhje me, e as që del nga rregullat për informim profesional dhe etik.

Prej larg shihet se në tekst dominon poenta se i arrestuari është vëlla i një funksionari të lartë të partisë më të madhe opozitare. Kjo, fiilimisht ka qenë gjëja më e rëndësishme për autorët e kësaj përmbajtjeje mediatike.

Më falni, mirëpo kjo nuk punë e një gazetarie të pjekur, të përgjegjshme, që i respekton standardet e paanshmërisë. Edhe për këtë ka dispozitë të veçantë në Kodin e gazetarëve (neni 14):

Raportimi për proceset politike, veçanërisht zgjedhjet, duhet të jetë i paanshëm dhe i balancuar.

Gazetari duhet të sigurojë distancë profesionale prej subjekteve politike.

Mirëpo, për këtë artikull edhe kjo nuk mjafton. Që ta përforcojë sulmin e tij, në internet është gjetur një fotografi e cila nuk ka lidhje me ngjarjen Fotografia që është marrë në këtë adresë, është dashur ta përforcojë efektin që duhet të shkaktojë revoltë te publiku.

Ky veprim në teorinë e komunikimit quhet – manipulim. Prandaj, publikimet që i praktikojnë këto veprime janë – manipuluese.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

pjesërisht

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

zyrtare, jozyrtare

relevante, jorelevante

më tepër burime

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

informon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

joadekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

i lexueshëm

nuk ka elemente multimediale

nuk ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja