verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Për çdo lajm duhet burim

on 22 - 07 - 2015       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

 

Në medie jepen informacione të ndryshme, nga fusha të llojllojshme. Sado që informacionet të duhen të thjeshta ato gjithmonë duhet të kenë burimet e cituara saktë dhe qartë.

download (9)Linku deri te artikulli origjinal: “Temperatura më të ulëta gjatë muajit gusht

Data dhe koha e publikimit: 18.07.2015

Data e recenzionit: 20. 07. 2015

Recenzent: Xhenis Sulimani

Lajmi që po e recensojmë ka të bëjë me informacion mbi temperaturat meteorologjike në Maqedoni. Në tekst parashikohet moti, por nuk citohet asnjë burim.

“Ashtu siç ishte në gjysma e muajit korrik, ashtu edhe do të vazhdojë gjysma tjetër e këtij muaji, me temperatura të larta.”

Ndonëse mund të mendohet se lajmi është i thjeshtë sërish është e nevojshme të tregohet se kush është burimi i informacionit. Çdo shkelje e normave, edhe për njoftime fare të thjeshta, krijon mundësi që këto praktika të mos jenë një standard bazë gazetarie.

Edhe psë më tutje informacioni thotë se gjatë muajit gusht meteorologët parashikojnë temperatura më të freskëta që nuk do të shkojnë më shumë se 30 gradë Celsius. Gazetari nuk ka konsultuar asnjë burim, ose meteorologët e kujt institucioni i bëjnë këto parashikime.

Që lajmi të jetë i besueshëm dhe i saktë gazetari informacionin që posedon duhet ta mbështesë në fakte dhe duke konsultuar ekspertë të çështjes që trajton në tekst.

 


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

nuk ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e deklaratave

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

nuk ka burime të evidentuara

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

:

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

:

nuk mund të përcaktohet

nuk aplikohet

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të ndara nga faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

nuk mund të përcaktohet

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

informon

senzacionalist

i qartë

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

as manipulon as informon është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk nxit dhunë

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

nuk aplikohet

nuk ka linke kontekstuale

i parregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja