verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Për lajme jo të sakta publikohet korrigjim

on 18 - 01 - 2016       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

ГРУЕВСКИ ПОДНЕСЕ ОСТАВКА _ Ohridsky - http___ohridsky.com__p=139180 11

[Recension: Gruevski dha dorëheqje]

Teksti është i pasaktë, i njëanshëm dhe pa burime. Lexuesi nuk fiton informatë të plotë për situatën, për shkak se në tekst janë dhënë shumë pak informata pa i përpunuar ato në mënyrë të plotë.Përpunimi i lajmit është i domosdoshëm me qëllim që lexuesi të fitojë pasqyrë të plotë për atë se çka është duke ndodhur, mirëpo edhe për ngjarjet paraprake që kanë çuar deri te lajmi, për të cilat ndoshta edhe nuk ka qenë i informuar.

ГРУЕВСКИ ПОДНЕСЕ ОСТАВКА _ Ohridsky - http___ohridsky.com__p=139180Linku deri te artikulli origjinal: Gruevski dha dorëheqje

Data dhe koha e publikimit: 14.01. 2016

Data e recensionit: 16.01.2016

Recensues: Dimitar Tanurov

INFORMATË E GABUAR

Pas 10 vite pushte, në festën e madhe krishtere “Shën Vasili”, ose për vitin e ri ortodokos, Nikolla Gruevski ka dhënë dorëheqje në funksionin kryeministër dhe mandatar i qeverisë, kupton Ohridskaj.

Artikulli ofron informatë të pasaktë, nga një burim i paidentifikuar, ndërsa ajo nuk është mbështetur me asnjë burim tjetër, si për shembull burime nga qeveria, ose nga partia në pushtet.

Njëkohësisht është lajm jo i plotë, për shkak se bëhet fjalë për epilog të pretenduar të ngjarjes e cila zhvillohet më shumë se një vit, dhe për këtë arsye ka nevojë të bëhet përkujtim për momentet paraprake, siç bëhet për një lajm të vazhdueshëm. Madje edhe sikur të bëhet fjalë për “lajm të jashtëzakonshëm”, më vonë ai plotësohet.

Në këtë rast, nuk është publikuar korrigjim i informatës së gabuar, që është në kundërshtim me standardet profesionale gazetareske. Lajmet e paverifikuara dhe të gabuara, jo vetëm që e dezinformojnë publikun, njëkohësisht kontribuojnë për humbjen e besimit të lexuesve ndaj tyre, duke krijuar ndjenjë të mashtrimit dhe përpjekje për tërheqje të klikimeve, e jo për transmetim të mirëfilltë të informatave.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

pohimet jo të sakta

deklarata jo të vërteta

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

nuk ka burime të evidentuara

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

e pavërtetë të plotë

nuk mund të përcaktohet

informata të rrejshme

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente solide multimediale

nuk ka linke kontekstuale

i parregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja