verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Për ngjarje me interes nuk duhen lënë supozime

on 25 - 09 - 2015       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

 

[Recension: Edhe “grupi i Kumanovës” në duart e Prokurores special]

 

Publiku nga gazetarët pret lajm të verifikuar me fakte që rrjedhin nga dy apo më shumë burime dhe jo me “sipas të gjitha gjasave…”.

download (4)

Linku deri te artikulli origjinal: Edhe “grupi i Kumanovës” në duart e Prokurores special

Data dhe koha e publikimit: 16.09.2015

Data e recensionit: 22.09.2015

Recensent: Xhenis Sulimani

 

Produkti gazetaresk që po e recensojmë thotë se “grupi Kumanovës” sipas të gjitha gjasave do të përfshihet në materialet e prokurores së re special. Gazetari nuk ofron ndonjë fakt konkret që verifikon gjasën e përfshirjes së grupit në hetimet e prokurores së re.

Ai më tutje titullin mundohet ta mbështesë në takimin e prokurores Janeva me ministrin e drejtësisë Adnan Jashari.

“Për këtë çështje Prokurori special, ka diskutuar të mërkurën edhe në një takim me ministrin e Drejtësisë, Adnan Jashari, njofton rtk.”

Mirëpo, në tekst nuk ka asnjë prononcim nga protagonistët e takimit për ta dëshmuar atë që e supozon gazetari. Andaj, gazetari duhet të theksojë se informacioni është i pakonfirmuar. Gazetari mund të publikojë diçka për të cilën nuk ka edhe aq dëshmi, por për të cilën ka mjaft indikacione se është i vërtetë, respektivisht diçka për të cilën ekziston dyshim i bazuar. Dyshimi i bazuar nënkupton prezantimin e argumenteve që janë të arsyeshëm dhe që janë indikacion se diçka është e vërtet, pa pasur dëshmi konkrete për vërtetësinë.

Verifikimi dhe saktësia janë imperativ moral i gazetarisë, sipas kodit etik gazetaresk. Dhe në këtë rast, për një ngjarje me aq interes për publikun, do të duhej të merreshin prononcime për të verifikuar informacionet.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

nuk ka burime të evidentuara

jozyrtare

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

nuk ka informata të rrejshme

nuk aplikohet

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

kopje të plotë

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

josenzancionalist

adekuat

i qartë

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

nuk aplikohet

nuk ka linke kontekstuale

i parregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja