verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

“Plagjiatura është e papranueshme…”

on 5 - 10 - 2015       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

grob Aleksandar Republika

[Recension: Përsërim gabim: Varri në Amfipolis nuk është i Aleksandrit të Madh]

Një veprim shumë i thjeshtë dhe e domosdoshëm e ndan gazetarinë dhe teksin autentik, origjinal nga plagjiatura, gjegjësisht nga “vjedhja” e teksteve. Gjithçka që duhet të bëhet është të theksohet burimi dhe teksti origjinal, i cili, në këtë rast, bëhet burim për tekstin që merret, e për të cilin redaktorët kanë konstatuar se është me interes të caktuar për publikun e medies së tyre.

Neni 12 i Kodit të gazetarëve është shumë preciz kur thotë:

Plagjiatura është e papranueshme. Deklaratat nuk guxojnë të citohen pa mos e theksuar burimin ose autorin.

10022015-Republika-GrobnicaLinku deri te artikulli origjinal: Recension: Përsërim gabim: Varri në Amfipolis nuk është i Aleksandrit të Madh

Data dhe koha e publikimit: 01.10.2015, 08:30

Data e recensionit: 02.10.2015

Recensues: Zoran Bojarovski

Pa këtë qasje kemi qasje jokorrekte, joprofesionale, e cila mediave dhe atyre që i redaktojnë ato dhe që e zbatojnë këtë veprim, u le një shenjë joserioziteti, e cila i përcakton si “uzurpatorë” të pronësisë së huaj.

Prandaj, ka shumë të drejtë lexuesi i “Shërbimit për verifikimin e fakteve në media” (SHVFM) kur na rekomandoi t’i kushtojmë kujdes kësaj përmbajtjeje mediatike nga ky aspekt – nga aspekti i mostheksimit të burimit.

Lexuesi që e propozoi tekstin për recension madje e theksuar edhe linkun e tekstit origjinal, me titull„Massive underground complex in Greece WASN’T Alexander the Great’s tomb: Huge monument was tribute to his closest friend and trusted general“, të publikuar në botimin elektronik të medies britanike, “The Daily Mail”.

Përveç kësaj mungese serioze, teksti nuk ka arritur t’i bëjë ballë as sprovës për të mos komentuar. Edhe atë që në titull. Nuk ka pasur nevojë për pjesën e parë të titullit “Përsëri gabim”.

 


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

nuk ka burim që të konfirmohen

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

nuk ka burime të evidentuara

nuk mund të përcaktohet

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

nuk aplikohet

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

kopje të plotë

nuk është theksuar autori, nuk është theksuar burimi

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

komenton

jokreativ

senzacionalist

adekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

elemente kualitative multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja