verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Shërbim për verifikim të fakteve në media

Projekt i USAID-it për forcimin e mediumeve në Maqedoni
USAID Logo

Plagjiatura nuk ka vend në gazetari!

on 10 - 03 - 2016       
LR PDSH ka disa pyetje për Sadullah Durakun titulli

[Recension:  LR-PDSH ka disa pyetje për Sadullah Durakun!]

Gazetari ka të drejtë të thirret në burime të mediave tjera, mirëpo jo duke i përvetësuar ato dhe duke bërë plagjiat. Teksti që po recensojmë transmetohet si vepër e portalit në fjalë, por që në fakt është kopje e plotë me një ndryshim të vetëm në titull.

Lëvizja për Reforma në PDSH dega Kumanova, ka reaguar ndaj veprimeve të kryetarit të Komunës së Likovës Sadulla Duraku.
“Është për të ardhur keq, që në kohë reshjesh dhe fatkeqësish natyrore, likovasit duhet të drejtohen për ndihmë te një kryetar komune si Sadulla Duraku, të cilit nuk i interesojnë as fatkeqësitë, as mbrojtja nga to, as halli i likovasve”, thuhet në reagimin e LR-PDSH-së.

Ky tekst, autori i të cilit nuk dihet, bie në kundërshtim të plotë me Kodin etik, neni 12 i të cilit përkufizon në mënyrë decide se: “Plagjiatura është e papranueshme”. Paragrafet 1,2 dhe 3 të nenit 12, saktësojnë:
– Mosrespektimi i të drejtave të autorit vlersëohet si shkelje e rëndë e rregullave të etikës.
– Nesë informacioni është marrë ose parafrazuar nga ndonjë media tjetër, vepër autoriale ose studim, burimi duhet të përmendet, në të kundërtën do të trajtohet si plagjiator, e jo për gazetar.
– Nëse për tesktin apo kontributin janë angazhuar më shumë gazetar ose bashkëpuntorë kjo duhet të saktësohet.

LR PDSH ka disa pyetje për Sadullah Durakun screenshiotLinku deri te artikulli origjinal: “LR-PDSH ka disa pyetje për Sadullah Durakun!”
Data dhe koha e publikimit: 09.03.2016
Data e recensionit: 09.03.2016
Recensues: Adrian Kerimi

Teksti është i kopjuar nga portali (portalb.mk) i cili përmendet në paragrafin në vijim dhe të drejtat autoriale i takojnë autorit të nënshkruar në këtë tekst. Pavarësisht kësaj, autori ka vendosur që në fund të tekstit, “veprën” ta finalizojë me bindjen se është vepër e redaksisë së cilës i takon.

Ata e porosisin Sadullah Durakun, që t’a lër filozofinë dhe deklaratat “pa kripë” dhe urgjentisht të del në rrugët e fshatrave të komunës së Likovës që t’i pyet likovasit për ndihmën që ju duhet.
Portalb ka kontaktuar me Sadullah Durakun rreth pyetjeve në adresë të tij, por ai ka thënë se nuk do t’i komentojë akuzat ndaj tij. Ai tha se populli e vlerëson më mirë gjendjen, dhe se dega e partisë do të dalë me qëndrim gjatë ditës. /Telegrafi/

 

Në fakt, lexuesit të cilët nuk e kuptojnë punën e gazetarisë profesionale dhe që ne si rencesues e kemi për detyrë t’ia shpjegojmë, duhet të ken njohuri mbi fenomenin gazetari e portaleve, gazetari kjo e cila në 90% të rasteve funksionon jashtë normave të gazetarisë profesionale dhe mbi parimin e plagjiaturës dhe kopjimit të teksteve nga mediat kryesisht profesionale.

 

 


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

:

Të kopjuara

deklarata të vërteta

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

zyrtare

relevante

1 burim

më tepër palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

gjithëpërfshirës

nuk ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

plotësisht e paraqet të vërtetën

nuk ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk ka informata të rrejshme

është i balancuar

infoVistinitostKOMENTIMI

nuk ka elemente të komentimit

infoVistinitostPLAGJIATURA

kopje të plotë

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

nuk informon

jokreativ

josenzancionalist

adekuat

i qartë

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

joadekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

elemente solide multimediale

nuk ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *