verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Porosi e shtrembëruar

on 15 - 03 - 2016       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

katica

[“Hojt Li Katica Janevës: mos e partizo punën e prokurorisë”]

Artikulli që i nënshtrohet këtij recensioni paraqet shembull klasik për publikim të një pavërtete dhe për manipulim. Në fakt, në tekst është nxjerrë një pjesë e komunikatës zyrtare, e cila është shtrembëruar, qëllimisht është përkthyer gabimisht, dhe në atë mënyrë krejtësisht i është ndryshuar esenca.

Хојт Ли до Катица Јанева не ја партизираj работата на обвинителството ВечерLinku deri te artikulli origjinal: “Hojt Li Katica Janevës: mos e partizo punën e prokurorisë”

Data dhe koha e publikimit: 09.03.2016

Data e recensionit: 14.03.2016

Recensues: Аna Anastasovska

E PAVËRTETË DHE MANIPULIM

Në titull dhe në fillim të tekstit theksohet se funksionari i lartë amerikan Hojt Li, gjatë vizitës në Prokurorinë speciale dhe në takimin me Katica Janevën i ka dhënë një porosi të ashpër prokurores speciale, që të mos e partizojë punën e prokurorisë.

“Porosi e ashpër e zëvendës-ndihmës sekretarit shtetëror të SHBA-ve, Hojt Li për punën e prokurorisë speciale publike dhe për Katica Janevën është theksuar në deklaratën zyrtare pas takimeve të javës së kaluar në Maqedoni, e cila është publikuar në faqen zyrtare të ambasadës amerikane në Shkup.”

Me këtë rast, është vendosur edhe liniu deri te ueb-faqja zyrtare e ambasadës amerikane, ku është publikuar komunikata origjinale.

Më poshtë në artikull vërehet manipulimi i vërtetë:

“I bëjmë thirrje prokurorisë speciale publike dhe prokurores që të mos e partizojë punën e prokurorisë – that her work be as non-political, as independent, as possible – thuhet në deklaratën zyrtare të zëvendës-ndihmës sekretarit të SHBA-ve, Hojt Li për punën e prokurorisë speciale publike dhe Katica Janevës.”

Këtu përsëri është vënë linku nga ueb-faqja zyrtare e ambasadës, ndërsa është transmetuar edhe pjesa e komunikatës që në këtë artikull është shtrembëruar.

Ja në origjinal, pjesa që i kushtohet prokurorisë speciale publike.

„Lastly, on Przino, let me just mention… One other aspect we are following of course is the work of the Special Prosecutor, whose work we believe is quite important in closing this chapter, this difficult chapter in Macedonian political history.  We think it is very important for all the institutions, the government, and the parties to cooperate with the work of the Special Prosecutor, that her work be as non-political, as independent, as possible. “

Çdokush që kupton anglisht dhe i ka ndjekur porositë paraprake të Hojt Li, menjëherë do ta kuptojë se ajo që është transmetuar në tekst nuk ka asgjë të përbashkët me origjinalin. Gjegjësisht, kjo pjesë e komunikatës, qëllimisht është përkthyer gabimisht, që të manipulohet publike se Hojt Li i ka dhënë një porosi të ashpër Janevës që të mos e partizojë punën e prokurorisë speciale.

Mirëpo, porosia e këtillë, në fakt, nuk i është dhënë Janevës, por “të gjitha institucioneve, qeverisë dhe partive”.

Porosia është kjo:

“Në fund, në lidhje me Përzhinën, më lejoni që të them… Një aspekt tjetër që e ndjekim, gjithsesi, është puna e prokurores speciale, puna e së cilës, besojmë  se është mjaft e rëndësishme për mbylljen e këtillë kapitulli, këtij kapitulli të vështirë në historinë politike maqedonase. Mendojmë se është shumë me rëndësi për të gjitha institucionet, qeverinë dhe për partitë që të bashkëpunojnë me prokuroren speciale, që puna e saj të jetë sa më shumë që është e mundur apolitike dhe e pavarur.”


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

pjesërisht

deklarata jo të vërteta

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

zyrtare

relevante

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

pjesërisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

nuk ka elemente të komentimit

të ndara nga faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

nuk është theksuar autori, është theksuar burimi me link

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

informon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

elemente solide multimediale

ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja