verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Propaganda dhe pasaktësia çon në pension gazetarin

on 22 - 01 - 2016       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

[Recension: “Ali Ahmeti e çoi në pension edhe një kryeministër”]

Titujt senzacional mund të tërheqin ndonjë klikim shtesë, por janë të zbrazët në qoftë se nuk prezantojnë objektivisht tekstin.

download (2)Linku deri te artikulli origjinal: Ali Ahmeti e çoi në pension edhe një kryeministër

Data dhe koha e publikimit: 14.01.2016

Data e recensionit: 20.01.2016

Recensues: Xhenis Sulimani

Ky recension bëhet për lajmin me titullin “Ali Ahmeti e çoi në pension edhe një kryeministër” që flet për paralajmërimin e Nikolla Gruevskit për dorëheqje nga posti i kryeministrit. Sipas të gjitha fakteve dhe rrethanave të zhvillimit të ngjarjeve, Ali Ahmeti nuk ka lidhje me “pensionimin” e Nikolla Gruevskit.

“Kryeministrat që çoi në pension Ahmeti janë Branko Crvenkovski, Hari Kostovski, Vlado Buçkovski dhe sonte shkoi edhe Nikolla Gruevski”.

Gazetarët mund të japin vlerësime të tyre, por nuk guxojnë që mendimet e tyre t’i kamuflojnë si fakte, kështu duke pretenduar promovimin e një figure politike dhe të kryejnë obligimin e spin-doktorit. Ahmetit i mveshen atribute patriotike dhe trimërie duke pretenduar nëpërmjet asaj që teksti përcjellë mes rreshtave, se është kryer një mision i madh dhe pozitiv.

Në këtë mënyrë teksti merr rol propagandues që nuk është mision i gazetarisë. Gazetaria ka mision informimin bazuar në fakte, mbi bazën e të cilëve publiku pastaj nxjerr vetë përfundimet.

Teksti nga ana tjetër nuk është i plotë dhe duke tentuar ta lartësojë figurën e Ali Ahmetit, lexuesin e lë pa informacionet bazë mbi dorëheqjen e Nikolla Gruevskit dhe arsyet se pse ka ndodhur ajo. Nuk sqarohet se dorëzimi i dorëheqjes në Kuvend është rezultat i Marrëveshjes së Përzhinos dhe më e rëndësishmja nuk theksohet kriza politike e vendit për të cilën të gjithë faktorët kanë përgjegjësi. Mungesa e informacionit zakonisht sjell produkt të pasaktë dhe joobjektiv. Kështu duke shkelur kodin etik profesional, teksti që po e recensojmë është shembull tipik se kur mungon informacioni produkti bëhet i pasaktë dhe në këtë rast edhe propagandues.

Lexuesit duhet t’i plasohet informacion i plotë, i saktë – i verifikuar nga së paku dy burime, në mënyrë që të del sa më objektiv. Një qasje e këtillë ndaj produkteve gazetareske do të ndikonte që tekstet të ndikojnë në çorientimin opinionit.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

nuk ka fakte

pohimet jo të sakta

deklarata jo të vërteta

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

nuk ka burime të evidentuara

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

jo

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

adekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

gjuhë e urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

nuk aplikohet

nuk ka linke kontekstuale

i parregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja