verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Propagandë e kulluar, lavdëratë sa për të lavdëruar

on 21 - 06 - 2016       

[Recension: Nuhiu përkulet me nderime para dëshmorëve të UÇK-së]

Teksti që po recensojmë është propagandë në favor të një personi apo subjekti politik. Në përmbajtje nuk ka lajm, përpos lavdërime dhe hiperbolizime të akteve të zëvendës-ministrit të brendshëm. Fillimisht, titulli është i pakuptimtë. Në të thuhet se Nuhiu me nderime përkulet para dëshmorëve! Të nderuar, të gjithë e dimë se para dëshmorëve nuk mund të përkulesh me injorim, me kritika ose mendjemadhësi, por thjeshtë vetëm me nderime!

Në rrjetin social Facebook shpërndahet një foto ku njeriu i dytë i policisë, zv/ministri i Punëve të Brendshëm Agim Nuhiu po përkulet me nderime para dëshmorëve të UCK-së.

Nuhiu përkulet screenshotLinku deri te artikulli origjinal: “Nuhiu përkulet me nderime para dëshmorëve të UÇK-së”
Data dhe koha e publikimit: 16.06.2016
Data e recensionit: 18.06.2016
Recensues: Adrian Kerimi

Përkulja para dëshmorëve është një shenjë respekti, andaj edhe nuk ka arsye që akti i zëvendës-ministrit në fjalë të merret si heroik, pasi që në këndvështrim përtej atij gazetaresk, heroizmi qëndron tek ata, të cilëve njerëzit zgjedhin t’u përkulen, e jo tek zyrtari i ministrisë që ka bërë veprimin, i cili cilësohet si “sukses”.

Është ky një sukses tjetër në Ministrin e Brendshme duke pasur parasysh fjalorin dhe bindjet nacionaliste të VMRO-DPMNE-së por as ata nuk mund ta ndalojnë zv/ministrin Nuhiu që të përkulet dhe t’i nderojë ata që sollën lirinë tonë./Endacaku

 

Se ky tekst është bërë sa për sy e faqe sa i përket informimit dëshmon fakti që ai asnjë element profesional nuk e ka përmbyllur në këtë artikull ashtu si duhet. Titulli flet për një propagandë, teksti e vërteton atë duke thumbuar një subjekt tjetër pa dëshmi, ndërsa e gjithë ajo që thuhet në tekst nuk dëshmohet së paku me fotografi, sidomos jo me atë që i është bashkëngjitur tekstit.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

nuk ka fakte

pohimet jo të sakta

:

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

jozyrtare

jorelevante,

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk ka informata të rrejshme

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori, është theksuar burimi pa link

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

nuk informon

jokreativ

josenzancionalist

adekuat

i paqartë

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente jokualitative multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja