verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Propagandë në fatkeqësi!

on 9 - 08 - 2016       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

[Recension: E gjithë BDI-ja në Hasanbeg]

Gazetarët dinë t’u japin konotacione të ndryshme ngjarjeve ditore, aq më tepër kur bëhet fjalë për diçka jo aq serioze. Megjithatë, këtu ekziston një vijë e kuqe e cila duhet respektuar në profesion, duke përfshirë këtu fatin e dikujt tjetër. Nuk guxon dhe nuk duhet të ndodhë që edhe në fatkeqësi masive natyrore, tekstet të përgatiten nga autorë të panjohur, por për qëllime të njohura. Në këtë rast, kemi të bëjmë me një propagandë, një tekst i cili pa fije përgjegjësie profesionale, harron një numër të madh të qytetarëve që pësuan dëme dhe favorizon një grup funksionarësh me qëllim të përfitimit të pikëve politike.

Në rastet kur kemi të bëjmë me katastrofa natyrore, rëndësi ka fati i të prekurve nga tragjedia, e jo roli i atyre që e kanë detyre të jenë pranë viktimave.  Në këtë rast bëhet e kundërta, duke propaganduar për një subjekt përkundër qindra të prekurve nga kjo tragjedi.

Pas përmbytjeve në Hasanbeg kryetari i BDI-së ka urdhëruar që gjithë BDI-ja deputet, ministra, kryetar komunash dhe shumë funksionarë të tjerë të jenë në shërbim të popullatës në vendbanimet e prekura nga vërshimet në qytetin e Shkupit, njofton TetovaSot.

E gjithë BDI ja në Hasanbeg screenshotLinku deri te artikulli origjinal: “E gjithë BDI-ja në Hasanbeg”
Data dhe koha e publikimit: 07.08.2016
Data e recensionit: 08.08.2016
Recensues: Adrian Kerimi

Me këtë veprim, autori ka thyer rregullat bazë të profesionit, duke shkelur disa pika nga Kodi etik i gazetarëve, edhe atë si vijon:

“Mënyra e informimit në rastet e fatkeqësive, katastrofave natyrore, luftërave, tragjedive familjare, sëmundjeve, proceseve gjyqësore duhet të jenë të çliruara nga senzacionalizmi”, Kodi etik i gazetarëve, pika 8.
Gazetari e ka për detyrë të respektojë dhimbjen dhe zinë personale”, Kodi etik i gazetarëve, pika 7, paragrafi 2.

Për momentin në teren janë  janë Izet Mexhiti, Artan Grubi, Bekim Neziri, Rafiz Adili, Arbër Ademi, Driton Kuçi, Bekim Maksuti, Bekim Murati, Rexhail Ismaili si dhe veteran të UÇK-së.

Në lexim të parë, që nga titulli e deri tek fjala e fundit, duket sikur teksti të jetë përgatitur nga subjekti, i cili favorizohet në këtë artikull. Me këtë kontekst, i bie se autori ka marrë rolin e personit përgjegjës për marrëdhënie me publikun në këtë subjekt. Ndoshta edhe do të ishte në rregull në një lajm, mes tjerash, të njoftohej edhe për vendimin e kreut të BDI-së. Por kur jepen edhe detajet e vendimit dhe prezencës së personave nën urdhrin e të lartpërmendurit, atëherë nuk kemi të bëjmë me lajm.

Siç thonë për portalin TetovaSot funksionarët e BDI-së do të qëndrojnë gati çdo minut me familjet të cilët kanë humbur të afërmit e tyre dhe ato familje që kanë dëme materiale. /TetovaSot/

Teksti nuk është i strukturuar dhe formësuar sipas standardit profesional-gazetaresk. Kjo dëshmon edhe më tepër qëllimin propagandistik të tij. Përveç që nuk ka një hyrje të mirëfilltë, nuk ka as trup lajmi e as sfond, që do të shpjegonte më në detaje për atë se çfarë ka ndodhur dy ditë më parë në Hasanbeg dhe rrethinë, numrin e viktimave, dëmet materiale dhe organizimin dhe veprimet e ndërmarra prej institucioneve shtetërore.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

:

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

burime anonime

jozyrtare

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

Artikulli është propagandë

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike, anshmëri komerciale

infoVistinitostKOMENTIMI

nuk ka elemente të komentimit

infoVistinitostPLAGJIATURA

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

nuk informon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente solide multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja