verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Pse gjithë ky shqetësim kur LSDM-ja është “humbës i sigurt”?!

on 26 - 02 - 2016       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

Заев не сака одредување на датум за и_ - http___kurir.mk_makedonija_vesti_z 11

[Zaevi nuk dëshiron të caktohet data e zgjedhjeve për shkak se e di se do t’i humbë ato]

Теksti është shkruar me qëllim të vetëm që të nënçmohet lideri i LSDM-së. Në fakt, ky është “ligj” për artikujt që vendosen në mbrojtje të partisë në pushtet, duke mos mbajtur llogari për standardet etike dhe profesionale. Përmbajtjet e këtilla janë të anshme “deri në qiell”, ndërsa për palën e dytë – rregullën e artë të këtij profesioni – sikur edhe nuk kanë dëgjuar fare.

zaev izbori anketiLinku deri te artikulli origjinal: Zaevi nuk dëshiron të caktohet data e zgjedhjeve për shkak se e di se do t’i humbë ato

Data dhe koha e publikimit: 23.02.2016, 12:31

Data e recensionit: 24.02.2016

Recensues: Vllado Gjorçev

NË MBROJTJE TË PUSHTETIT

Artikulli e promovon tezën se Zaevi angazhohet për shtyrjen e zgjedhjeve për shkak se, gjoja, frikësohet se do të fitojë debakël të thellë.

“Lideri opozitar Zoran Zaev, nuk dëshiron të caktohet data e zgjedhjeve për shkak se e di se do t’i humbë ato. Sipas anketave të instituteve me renome për matjen e rejtingjeve, LSDM-ja do të përballet me humbje të thellë në zgjedhjet e ardhshme.”

Nëse e gjithë kjo është e vërtetë, pse atëherë i gjithë ky panik? Në qoftë se ngjarjet do të kishin përfundim të këtillë, logjikisht do të ishte që të lihet LSDM-ja të humbë, e me këtë edhe më tepër të zvogëlohet ndikimi i kësaj partie dhe i opozitës në tërësi. Kjo, gjithsesi do të ishte e mirëseardhur për VMRO-DPMNE-në.

Apo, megjithatë, ndoshta ka ndonjë rezervë ndaj analizave të “instituteve me renome”, të cilat parashohin fitore të shkëlqyeshme të partisë në pushtet? Veçanërisht, nëse ato “analiza” janë me datë të vjetër dhe ka hulumtime më të reja që nuk janë në favor të VMRO-DPMNE-së dhe me siguri prandaj nuk kanë qenë interesante për këtë publikim.

Mirëpo, përveç “instituteve me renome”, për popullaritetin e pakontestueshëm të pushtetit kundrejt opozitës së papëlqyer, në artikull flasin edhe ekspertët “virtualë”.

“Sipas ekspertëve, përgjigja e këtillë e Zaevit flet qartë se LSDM-ja nuk dëshiron zgjedhje as në prill, as në qershor, as në shtator.

Ekspertët shumë herë deri tani kanë komentuar se shtyrja eventuale e zgjedhjeve është qëllim i dëshiruar i LSDM-së për shkak të frikës së tyre nga populli.”

Kjo është një praktikë që përdoret për të transmetuar “deklarata” nga ekspertë të pretenduar ose mendime të tyre, e të mos tregohet emri i tyre. Edhe pse është logjike që ekspert të prezantohet me emër dhe mbiemër të plotë, dhe pastaj lexuesit vetë të vlerësojnë se a munden dhe sa do t’i besojnë sqarimit të tij. Dhe, gjithsesi, të vendosin se a do ta pranojnë qëndrimin e tij ose jo.

Përndryshe, përveç faktit që në tekst nuk ka përpjekje që të merret deklaratë nga lideri i LSDM-së, në të mungon edhe një historik i shkurtër për vlerësimin e bashkësisë ndërkombëtare për mundësinë për mbajtjen e zgjedhjeve më 24 prill.

Kështu që, në qoftë se kjo përmbajtje mediatike vlerësohet me notën prej 1 deri në 5, ajo nuk e meriton as notën më të ulët.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

deklarata jo të vërteta

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

jozyrtare, anonime

jorelevante

nuk mund të përcaktohet

më tepër palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori, është theksuar burimi pa link

infoVistinitostTITLE QUALITY

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

i lexueshëm

elemente solide multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja