verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Publikim jobindës

on 24 - 02 - 2016       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

zaev-sekerinska-buba-mara 11

[Recension: Zaevit dhe Shekerinskës nuk iu pëlqyen skeçet për LSDM-në, prandaj u larguan nga “Mollëkuqja”]

Këtij teksti vështirë se mund t’i besohet. Në të nuk ka video që mund t’i bidnë lexuesit se Zaevi dhe Shekerinska me të vërtetë janë larguar nga manifestimi “Mollëkuqja e artë e popullaritetit”, siç thuhet në titullin e këtij teksti. As që ofrohen dëshmi të forta për atë se këtë e kanë bërë në mënyrë demonstrative, për shkak se, gjoja, nuk u paskan pëlqyer skeçet e Sashko Kocevit.

zaev sekerinska buba maraLinku deri te artikulli origjinal: Zaevit dhe Shekerinskës nuk iu pëlqyen skeçet për LSDM-në, prandaj u larguan nga “Mollëkuqja”

Data dhe  koha e publikimit: 19.02.2016, 14:23

Data e recensionit: 22.02.2016

Recensues: Vllado Gjorçev

KËTU DIÇKA NUK SHKON

Ky tekst është marrë nga një portal tjetër (që është theksuar, mirëpo nuk është vënë linku), dhe në të nuk thuhet se çka konkretisht ka thënë udhëheqësi, gjegjësisht çka ka qenë ajo që i ka ofenduar njerëzit e parë të partisë, që ata të largohen nga “Mollëkuqja e artë”. Në artikull vetëm thuhet:

Lideri i LSDM-së opozitare, Zoran Zaev, dhe kolegia e tij partiake, Radmilla Shekerinska, mbrëmë, u larguan nga show “Mollëkuqja e artë e popullaritetit”, derisa udhëheqësi Sashko Kocev, në binë tregonte skeçe për partinë e tyre, njoftoi portali Netpress.

Në tekst poashtu thuhet se “në këto skeçe aktori Kocev e përqeshte rastin me skandalin korruptiv të Zaevit dhe prokurores speciale publike”. Dhe aq. Nga ajo që është shkruar nuk mund të kuptohet se çka është thënë saktë, që të ndjehen të prekur Zaevi dhe Shekerinska. Dhe, si kanë skeçet ofenduese për kryetarin dhe zëvendës-kryetarin e LSDM-së, e nuk kanë qenë ofenduese për funksionarët e tjerë partiakë?!

Deri në fund të show-it mbetën anëtarët e tjerë të udhëheqësisë partiake – Оliver Spasovski, Frosina Remenski, Vesna Bendevska dhe Damjan Mançevski.

Megjithatë, këtu diçka nuk shkon!

Poashtu, është normale që në një produkt gazetaresk të parashtrohet edhe dilema se ndoshta Zaevi dhe Shekerinska e janë larguar nga manifestimi për shkak të ndonjë mbledhjeje, obligimeve që nuk mund të shtyhen, problemeve partiake…. E kur është vendosur të shkruhet për këtë “ngjarje”, ka mundur që të kërkohet qëndrimi zyrtar i partisë. Atëherë lexuesit do të fitonin informatë të plotë.

Kështu siç është plasuar, teksti tregon se qëllimi i tij është t’i diskreditojë njerëzit e parë të partisë opozitare.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

deklarata jo të vërteta

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

jozyrtare

jorelevante

1 burim

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

kopje të plotë

është theksuar burimi pa link

infoVistinitostTITLE QUALITY

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

joadekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

i lexueshëm

elemente solide multimediale

nuk ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja