verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Ra dhëmbi, mbeti pashija

on 14 - 02 - 2017       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

telegraf

[Recension: I RA DHËMBI DERISA KËNDONTE: Udhëheqësja drejt së cilës të gjithë bëjnë me gisht (VIDEO)]

Titulli i këtij artikulli flet vetë se pse ai i është nënshtruar këtij recensioni. Në të ka koment të vrazhdë për një situatë të pakëndshme e cila i ka ndodhur një personi gjatë një paraqitjeje publike, që është veprim ofendues dhe jokulturor. Më e mirë nuk është as përmbajtja e vetë artikullit – atje me përqeshje komentohet se videoja nga ngjarja ku udhëheqëses i ka rënë dhëmbi duke kënduar, shpërndahet nëpër rrjetet sociale dhe të gjithë e përqeshin.

Рецензија: Забот падна, невкусот останаLinku deri te artikulli origjinal: I RA DHËMBI DERISA KËNDONTE: Udhëheqësja drejt së cilës të gjithë bëjnë me gisht (VIDEO)]

Data dhe koha e publikimit: 12.2.2017, 15:39

Data e recensionit: 13.02.2017

Recensuese: Јugosllava Dukovska

PËRQESHJE

Fitohet përshtypja se në këtë artikull janë tejkaluar të gjithsa kufinjtë e shijes së mirë: në të përqeshet një udhëheqëse e huaj televizive vetëm për shkak se i ka rënë dhëmbi gjatë transmetimit të drejtpërdrejtë në një emision të televizionit spanjoll. Ngjarja është dokumentuar edhe me video-inçizim kështu që nuk ka dyshim se ka ndodhur, mirëpo vërtetësia në këtë rast assesi nuk mund të kompensohet me raportimin joetik për të.

Videoja shpërndahet nëpër rrjetet sociale dhe të gjithë e përqeshin.

Parashtrohet pyetja se pse dikush do ta përqeshte dikë që i ndodh një fatkeqësi e këtillë? Qasja e këtillë joetike është potencuar edhe në titull, ku thuhet se bëhet fjalë për udhëheqëse drejtë së cilës “të gjithë bëjnë me gisht”. Në etikën e sjelljes së përditshme, të quajtur bon-ton, gjesti i bërejs me gisht konsiderohet jashtëzakonisht i pasjellshëm, ndërsa shprehja: “drejt tij bëhet me gisht”, sugjeron ndarje negative, diskriminim të atij njeriu.

Gazetari duhet të jetë i vetëdishëm për pasojat dhe efektet e fjalëve të tij, duhet të ketë kujdes gjatë zgjedhjes së tyre dhe nuk guxon të ofendojë ose të përqeshë,

thuhet në Doracakun për etikë në gazetari, SHGM, 2012.

Nuk duhet harruar se mediet kanë rol me përgjegjësi në shoqëri dhe për këtë arsye parashtrohet pyetja se çfarë vlerash promovohen me këto tituj dhe përmbajtje?

Përmbajtjet e rubrikave me të ashtuquajtura “tema më të lehta”(Kuriozitete, Zbavitje, etj.) zakonisht transmetohen me stil më të lehtë, prandaj në to nuk duhet pritur që deri në fund t’i respektojnë normat e rrepta të shprehjes gazetareske. Mirëpo, ato shpeshherë sillen rreth vijës së hollë ndërmjet korrektësisë dhe pashijes, e ndonjëherë edhe e tekalojnë atë, sikurse në këtë rast.

 


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

pohime të sakta

deklarata të vërteta

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

jozyrtare

relevante

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

gjithëpërfshirës

nuk ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

plotësisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

nuk aplikohet

anshmëri tjetër

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori, nuk është theksuar burimi

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

nuk informon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

informon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

diskriminon

diskriminim gjinor

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

elemente solide multimediale

ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja