verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Recension: Boukica në shoping në Paris

on 2 - 07 - 2015       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

BorkicaSopingParis-fsdfsrefe-crop-resize

 

“Boukica” është Borkica, ndërsa a janë disa njerëz dele ose jo, le të gjykojë opinioni. Funksioni i medies është të informojë e jo të ofendojë, veçanërisht jo me përdorimin e informatave të pakonfirmuara dhe me qëllim të hakmarrjes personale ndaj kritikuesve tuaj.

BorkicaSopingParis-fsdfsrefeLinku deri te artikulli origjinal: Boukica në shoping në Paris

Data e publikimit: 26.06.2015, 17:35

Data e recensionit: 29.06.2015

Recensues: Аleksandar Peshev

Para nesh kemi një informatë të përshkuar me ofendime dhe diskreditim personal. Nuk është definuar se a bëhet fjalë për lajm ose koment, mirëpo gjithsesi janë bërë ofendime ndaj kryeministrit dhe bashkëshortes së tij, duke iu referuar burimeve anonime.

Që nga fillimi i tekstit, autorja e tekstit u drejtohet me fjalë ofenduese një grupi të njerëzve.

Ju në “KAMPIN E MBROJTJES” lëpini akullore, mirëpo mos harroni se jeni dele të qethura dhe lexojeni me vëmendje këtë.

Tashmë është e qartë se kemi publikim të njëanshëm me anshmëri politike, të ilustruar me ofendime. Thjesht dyshoj se mund të mbahet vëmendja e grupit që është ofenduar nëse ato quhen dele, po sidoqoftë. Pas fjalisë së parë qartë tregohet se qëllimi i publikimit është kthimi i ofendimeve me ofendime.

Mua me muaj më akuzoni rrejshëm me një fotografi ku isha fotografuar para dyqanit të “Louis Vuitton”, ku sipas juhs kisha blerë një çantë dhe ishta stolisur si bredh.

Ofendim, shpifje, shkelje e autoritetit – e gjithë kjo mund të dërgohet në gjykatë, mirëpo në vend të kësaj autorja jonë ka vendosur që të revanshohet duke e shfrytëzuar hapësirën publike. Në bazë të standardeve profesionale, media nuk guxon të shfrytëzohet për sulm ndaj individëve ose grupeve të caktuara, veçanërisht për shkak të interesit personal të autorit.

Qëllimi kryesor i këtij publikimi është vënia në tapet e kryeministrit dhe e bashkëshortes së tij duke përdorur fjalë fyese. E gjithë kjo e paketuar rreth një informate e cila i ngjan muhabetit të çarshisë, larg të vërtetës:

Në qytetin e dritës gjithçka është dritë, kështu që shkëlqeu edhe kuleta e kryeministrit, i cili sipas njohurive tona ka ndarë nga kuleta e tij modeset mbi 100.000 euro që t’i plotësojë nevojat e bashkëshortes së tij.

Теksti vazhdon me spekulime, që në fund të mbyllet me koment se kryeministri, i cili është etiketuar me një nofkë ofenduese, i pispillosur do të paraqiteshka në negociata.

Nuk është e qartë se si ka mundësi që kjo informatë të jetë me interes publik. Krijohet përshtypje se kemi të bëjmë me një tekst të bazuar në muhabete të çarshisë, përplot me ofendime, qëllimi i fundit i të cilit është të potencohen ndjenjat personale të autores. Gjykuar në bazë të asaj që është shkruar, del se hapësira publike është shfrytëzuar që të revanshohet për ofendimet e pretenduara paraprake, me çka produkti përfundimtar nuk është në interes të opinionit më të gjerë.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

nuk ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e deklaratave

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

nuk ka burime të evidentuara

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

nuk ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

vepër origjinale

është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

jokreativ

senzacionalist

adekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

as manipulon as informon është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

shprehje të u rrejtjes

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk nxit dhunë

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente solide multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja