verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Recension: Çfarë qumështi pijmë – A e dini se çka do të thonë numrat në paketim?!

on 7 - 05 - 2014       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

04302014-Sitel-Mleko-crop-resize

Gazetarët nuk janë ekspertë dhe njohës të çështjeve. Ata janë vetëm mbledhës të informatave që janë të vlefshme për të qenë lajm, të cilat që të jenë të bindshme duhet të jenë të bazuara në burime dhe komente, ose mendime, të njerëzve që janë profesionistë, të cilët janë njohës të çështjeve, e ndonjëherë edhe autoritete mendimi i të cilëve çmohet….

Mbështetja e informatave që i plasojnë mediat është shumë me rëndësi kur bëhet fjalë për tema që janë me interes të veçantë për publikun siç është shëndeti, ushqimi i shëndetshëm dhe mjedisi i shëndoshë, siguria…

Prandaj, nuk është aspak në rregull që për një temë siç është kjo të cilën e trajton informata që e recensojmë – kualiteti i qumështit – të mos ketë asnjë profesionist që do t’i konfirmojë, do t’i përgënjeshtrojë, gjegjësisht do ta sqarojë atë që e thotë autori i këtij teksti dhe ta arsyetojë motivimin e medies që ka vendosur të publikojë një informatë të këtillë që shkakton brengosje.

Gjithçka që ka formë të ndonjë burimi janë konstruksionet “thuhet…” (Kush thotë?), “të gjithë e pranojnë…” (Kush janë ata të “gjithë”? Nuk ka përgjigje në këtë pyetje.)

04302014-Sitel-MlekoLinku deri te artikulli origjnal: Çfarë qumështi pijmë – A e dini se çka do të thonë numrat në paketim?!

Data dhe koha e publikimit: 30.04.2014, 13:08

Data e recensionit: 02.05.2014

Recensues: Zoran Bojarovski

Dhe me të vërtetë, si ta dijmë se kjo informatë mediatike, se qumështi i konservuar në paketim tetrapak pasterizohen disa herë dhe se numrat në një vend që duket shumë pak në paketim e sqarojnë këtë?

Si mund t’i besojmë këtij teksti, i cili, përveç që nuk është i nënshkruar, me asgjë nuk le përshtypje se pas tij ka ndonjë ekspertizë ose njohuri nga kjo fushë. Nuk ka asnjë sugjerim, indikacion se prapa këtij teksti me paralajmërime serioze, qëndron ndonjë autoritet profesional.

Kjo, në këto raste, thjeshtë – është e palejueshme.

Huti dhe brengosje edhe më të madhe shkakton kuazipërmbajtësia i krijimeve të këtilla gazetareske. Ka shumë fjalë, “sqarime” dhe numra të cilat, ashtu siç janë shënuar as që konfirmojnë e as që përgënjeshtrojnë diçka. Vetëm krijojnë konfuzion dhe mundësi për përfundime krejtësisht të gabueshme.

Pa marrë parasysh se a është marrë teksti prej diku apo jo, kjo nuk paraqet amnesti për këtë sjellje të papërgjegjshme.

Aq më tepër, nëse është marrë prej diku, teksti nuk është i tillë që nuk mund të verifikohen pretendimet shqetësuese që i ka. Ka institucione, ekspertë, të cilët menjëherë mund t’i sqarojnë të dhënat për të cilat në tekst thuhet se kanë ndonjë domethënie.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

Nuk dihet

nuk mund të përcaktohet saktësia e deklaratave

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

nuk ka burime të evidentuara

anonime

jorelevante

nuk mund të përcaktohet

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

nuk aplikohet

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

kopje të plotë

është theksuar burimi pa link

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

I paqartë

jokreativ

i paqartë

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

Nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk nxit dhunë

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente solide multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja