verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Shërbim për verifikim të fakteve në media

Projekt i USAID-it për forcimin e mediumeve në Maqedoni
USAID Logo

Recension: HRW: “Agimi i artë” punon në interes të Rusisë, dëshiron ta pengojë zgjerimin e NATO-s (e plotësuar)

on 10 - 09 - 2014       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

09042014-MIA-Zlatna-Zora-crop-resize

Kjo nuk mund dhe nuk duhet të kalojë. Agjencia e cila veten e konsideron agjenci gazetareske shtetërore, nuk duhet t’ia lejojë vetes një gjë të këtillë – ta gabojë emrin e organizatës dokumentin e së cilës e ka shfrytëzuar për lajmin.

Ky është vetëm një gabim, mirëpo gabim i rëndë material.

09042014-MIA-Zlatna-ZoraLinku deri te artikulli origjinal:  HRW: “Agimi i artë” punon në interes të Rusisë, dëshiron ta pengojë zgjerimin e NATO-s (e plotësuar)

Data dhe koha e publikimit: 18.08.2014, 13.44

Data e recensionit: 05.09.2014

Recensues: Zoran Bojarovski

Agjencia shtetërore gazetareske ka shkruar një lajm, e pastaj atë e kanë transmetuar dhjetëra media të tjera, e me këtë edhe gabimin materiale se raportin “Nе nuk jemi nacistë, mirëpo… Ngritja e partive të urrejtjes në Hungari dhe Greqi dhe pse Amerika duhet të brengoset” e ka përgatitur organizata Human Rights Watch (Human Rights Watch), e në fakt atë e ka bërë një organizatë tjetër, gjegjësisht Human Rights First (Human Rights First)

Absolutisht është e paqartë se si ka mundësi të bëhet një gabim i këtillë?!? Si e para, deri te raporti arrihet nëpërmjet ueb-faqes së organizatës, ku gjëja e parë që u bie në sy është emri dhe logoja e dy organizatave të cilat janë të dizajnuara krejtësisht ndryshe.

Edhe sikur ta kenë marrë versionin e raportit në formatin PDF, në formë elektronike ose të shtypur, përsëri “t’i vret sytë” logoja dhe emri i organizatës Human Rights First, e pastaj gjithçka tjetër?!?

Informata njëherë është publikuar si lajm i shkurtër më 18.08.2014 në orën 11:15, e pastaj, dy orë më vonë, si raport i zgjeruar dhe i plotësuar.

Domethënë, dy hetë është shfrytëzuar materiali burimor dhe dy herë është bërë gabimi i njëjtë, i cili pastaj është shumëfishuar, për shkak se bëhet fjalë për lajm agjencie, për të cilin është normale të pritet se do ta marrin edhe shumë media të tjera. Veçanërisht kur bëhet fjalë për një lajm negativ për fqinjin tonë jugor.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

deklarata të sakta

deklarata të vërteta

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

zyrtare

relevante

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

gjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

pjesërisht e paraqet të vërtetën

nuk ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

nuk aplikohet

infoVistinitostKOMENTIMI

nuk ka elemente të komentimit

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

adekuat

i qartë

infoVistinitostFOTOGRAFIA

nuk ka

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk nxit dhunë

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

nuk ka elemente multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonohuni për lajmet më të reja