verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Veç përkthimi nuk justifikon botimin e lajmit

on 19 - 11 - 2015       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

[Recension: “Kurir: Policët e revoltuar me zgjedhjen e Spasovskit në krye të tyre”]

Me të dalë në opinion emrat për ministra dhe zëvendës ministrat e ri dolën edhe shumë propaganda mbi ta, edhe pse procesi ishte pjesë e Marrëveshjes së Përzhinos.

download (1)Linku deri te artikulli origjinal: “Kurir: Policët e revoltuar me zgjedhjen e Spasovskit në krye të tyre”

Data dhe koha e publikimit: 06.11.2015

Data e recensionit: 18.11.2015

Recensues: Xhenis Sulimani

Teksti që po e recensojmë është një produkt gazetaresk tipik propagandistik. Teksti është përkthyer nga portali që konsiderohet pro-qeveritar “Kurir” që është i njohur në opinion për qëndrimet që mbron pushtetin.

“Emri i Oliver Spasovski që u propozua për ministër të ri të punëve të brendshme revoltoi përfaqësuesit e njësive speciale policore, shkruan Kurir.”

Teksti në gjuhën shqipe është përkthyer ashtu si në gjuhën maqedonase. Autori nuk ka tentuar ta verifikojë, ta bëjë të plotë apo edhe të marrë palën tjetër për t’u sqaruar.

Në tekst thuhet se një pjesë e madhe e përfaqësuesve të njësive speciale të policisë mendojnë se Spasovski nuk e ka vendin në ministrinë e punëve të brendshme. Megjithatë, në asnjë moment autori nuk paraqet qëndrimin e “njësitit special”, e të mos flasim më për “palën e dytë” e cila poashtu duhet të zinte vend në lajm.

Në këtë mënyrë si është plasuar lajmi është spekulativ, i paverifikuar dhe jo i plotë. Opinioni do informacione gjithëpërfshirëse dhe të mirëargumentuara.

Provimi i të dhënave dhe saktësia, sipas kodit etik gazetaresk, janë imperativ moral i gazetarisë, prandaj gazetari është i obliguar ta provojë informacionin prej sa më shumë burimeve, të paktën prej dy burimeve të pavarura.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

:

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

jozyrtare

1 burim

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

kopje të pjesshme

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

nuk informon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

nuk aplikohet

nuk ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja