verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Shërbim për verifikim të fakteve në media

Projekt i USAID-it për forcimin e mediumeve në Maqedoni
USAID Logo

Recension: Ky është lajmi më i mirë për sot

on 30 - 04 - 2014       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

Ова е најубавата вест за денеска Press24-crop-resize-gore

Një lajmi të zakonshëm, një informate të rregullt për informim të përditshëm që ka të bëjë me parashikimin e motit i jepet një titull krejtësisht i pazakonshëm, i tepruar, i cili jo vetëm që e tregon qëndrimin e autorit ndaj temës dhe është subjektiv, por edhe nuk përputhet aspak me përmbajtjen e tekstit. Me fjalë të tjera, në qoftë se diçka për dikë është lajmi më i mirë i ditës, për dikë tjetër nuk është ashtu, ndërsa lexuesi duhet vetë të gjykojë. Me datën e publikimit të tekstit ka rastisur edhe festa fetare e Pashkëve, kështu që parashtrohet edhe pyetja se mos ndoshat lexuesit i besimit të krishterë do të mendojë se bëhet fjalë për shpallje që ka të bëjë me ringjalljen e Krishtit.

Ова е најубавата вест за денеска Press24-crop-sizeLinku deri te artikulli origjinal:  Ky është lajmi më i mirë për sot

Data dhe koha e publikimit: 20.04.2014, 9:12

Data e recensionit: 21.04.2014

Recensues: Мirosllava Burns

Vërtetësia nuk mund të analizohet në situatë kur titulli nuk është kompatibil dhe është tepër subjektiv. Ai le përshtypje të senzacionalizmit. I pakontestueshëm është kreativiteti i tij, mirëpo me këtë rast ai aspak nuk ndërlidhet me përmbajtjen për të cilën flet. Veçanërisht kur kihet parasysh se parashikimi i motit përmban informata edhe për diellin edhe retë edhe për shiun, kështu që nuk është e qartë se ku është këtu lajmi më i mirë i ditës. I pakontestueshëm është fakti se informata është fituar nga institucioni zyrtar, prandaj përmbajtja e tekstit është e saktë. Ky tekst ka funksion të jetë informativ dhe për këtë arsye titulli interpretues nuk i përgjigjet. Ai është i tepruar.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

deklarata të sakta

deklarata të vërteta

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

nënkuptohet se është DÇHM

anonime

relevante

1 burim

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

gjithëpërfshirës

nuk ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

:

:

:

nuk aplikohet

infoVistinitostKOMENTIMI

nuk ka elemente të komentimit

të ndara nga faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

kreativ

senzacionalist

joadekuat

i paqartë

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

as manipulon as informon është vënë vetëm si ilustrim

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk nxit dhunë

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

elemente solide multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonohuni për lajmet më të reja