verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Pa palën e dytë s’ka lajm

on 24 - 08 - 2015       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

[Recension: Përçarje e thellë në “Besa”. Alarmohen Qendrat në Stamboll!]

Sipas kodit etik gazetaresk, gazetari duhet të sigurojë “palën e dytë”, respektivisht t’u jep mundësi të dy palëve të përfshira të produktit gazetaresk ta shprehin qëndrimin e tyre. Ky parim edhe më tepër vjen në shprehje kur gazetari shpreh dyshime ose akuza, ose kur dikush është objekt i sulmit apo kritikës.

aktuale1Linku deri te artikulli origjinal: Përçarje e thellë në “Besa”. Alarmohen Qendrat në Stamboll!

Data dhe koha e publikimit: 17.08.2015

Data e recensionit: 19.08.2015

Recensent: Xhenis Sulimani

 

Në produktin gazetaresk që po e recensojmë gazetari ka ngritur dyshime mbi përçarje eventuale në Lëvizjen “Besa” duke u thirrur në një burim brenda subjektit politik, por nuk e ka vërtetuar informacionin që e ka plasuar në opinion.

“Një burim anonim në pozicion të lartë në “Besa” informon se ekziston një rivalitet i madh në mes pretendentëve për kryetar të partisë dhe rezistencë ndaj koordinatorit aktual i cili është i papranueshëm prej disa Shoqatave të cilët e konsiderojnë si jokarizmatik dhe të padenjë për të udhëhequr Lëvizjen.”

Në vend se të vërtetoj informacionin duke tentuar që të sigurojë edhe burime të tjera, gazetari me komentet e tij përpiqet të vërtetojë atë që ka shkruar në titull. Kjo është një praktikë që nuk plotëson standardet gazetareske. “Ky rivalitet po rrezikon përçarje të thellë brenda për çka janë alarmuar edhe disa Qendra në Stamboll të cilët kanë vendosur të dërgojnë emisar për t’i pajtuar krerët e Shoqatave brenda në “Besa”.”

Spekulimet dhe dyshimet duhet të jenë cak i gazetarit, por për t’i vërtetuar ato dhe jo për t’i plasuar pa i verifikuar apo pa e përfshirë edhe palën mbi të cilën hidhen dyshimet.

Gazetari ka të drejtë të raportojë për dyshimet e mundshme, por do të duhej të kishte edhe prononcim zyrtar nga partia. Si i tillë teksti merret si tendencioz dhe në vend tek informimi, publiku vëmendjen e përqendron pikërisht tek elementet që nuk përputhen me raportimin korrekt.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

nuk ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

anonime

jorelevante

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

gjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

mesatarisht i lexueshëm

nuk aplikohet

nuk ka linke kontekstuale

i parregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja