verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Recension: Qytetarët grekë: qëndroni sa më larg bandës së quajtur BE

on 10 - 07 - 2015       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

07032015-Netpres-Grcija-crop-resize

Thjesht është e pabesueshme që një gazetar, i cili, thënë kalimthi – nuk është nënshkruar, mund të shkojë në terren në një vend të huaj dhe të raportojë për një ngjarje shumë të rëndësishme, e megjithatë të bëjë një raport aq sipërfaqësor, të anshëm dhe tendencioz.

Teksti që e recensojmë është raport nga terreni, pas vendimit të qeverisë greke që të realizojë referendum për atë se a duhet Greqia ta pranojë ofertën e kreditorëve ndërkombëtarë për dalje nga kriza e thellë financiare.

Drama me të cilën ballafaqohet fqinji ynë jugor meriton një vëmendje shumë serioze, e jo vetëm një prezantim sipërfaqësor të disponimit të qytetarëve, që është shumë i njëanshëm, aspak i balancuar.

07032015-Netpres-GrcijaLinku deri te artikulli origjinal: Recension: Qytetarët grekë: qëndroni sa më larg bandë së quajtur BE

Data dhe koha e publikimit: 29.06.2015, 18:07

Data e recensionit: 03.07.2015

Recensues: Zoran Bojarovski

Qëndrimet kategorike nga hyrja e këtij recensioni dalin nga qasja e gazetarit i cili, pasi që ka qenë në terren, është dashur shumë më me kujdes dhe në mënyrë më të themeltë ta përshkruajë situatën me të cilën ballafaqohen qytetarët e Greqisë para ambisit financiar para të cili u gjend vendi i tyre, e me këtë edhe çdo qytetar në veçanti.

Në vend të kësaj, para nesh kemi një tregim të cekët, i cili, përveç reagimeve emotive të disa qytetarëve grekë, është krejtësisht i anshëm. Nuk ka asnjë qytetar në “anketën” e medies i cili e përfaqëson palën tjetër, e dihet botërisht se opinioni në Greqi është i ndarë në gjysmë në lidhje me referendumin. Domethënë ka edhe qytetarë që mendojnë se vendi duhet të ballafaqohet me krizën, se qytetarët duhet ta shtrëngojnë rripin, ndërsa politikanët ta marrin përgjegjësinë.

Nuk është publikuar as qyteti ku është bërë kjo anketë dhe storje gazetareske.

Në vend të pasqyrës së balancuar dhe gjithëpërfshirëse për atë që ndodh në Greqi, media dhe autori i tekstit që e recensojmë, ofron një tekst të anshëm që nuk mund ta fshehë tendenciozitetin dhe qëllimin që situata në Greqi të shfrytëzohet për “qërimin e hesapeve” me Bashkimin Evropian dhe me bashkësinë ndërkombëtare.

Shumë e tejdukshme dhe krejtësisht jorelevante për një observim profesional gazetaresk.

 


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

pjesërisht

nuk mund të përcaktohet saktësia e deklaratave

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

zyrtare, jozyrtare, anonime

relevante, jorelevante

më tepër burime

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

pjesërisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk ka informata të rrejshme

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

nuk ka elemente të komentimit

të ndara nga faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

nuk informon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

as manipulon as informon është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk nxit dhunë

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i palexueshëm

elemente kualitative multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja