verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Recension: Shoku Zaev nuk e deshka pushtetin, do zgjidhje të lirë?!

on 7 - 07 - 2014       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

07072014-Vecer-Zaev-crop-resize

Si të prishet një raport gazetaresk në tre hapa? Hapi i parë: në mbititull vendoset pyetja si tezë. Hapi i dytë: vendoset titull që ironizon dhe pyet në mënyrë plotësuese. Hapi i tretë: Teksti fillon me komente dhe konstatime të anshme me të cilat sulmohet bartësi i temës së raportit gazetaresk dhe – kryhet puna.

Gjithçka që pason më tutje është brenda kornizave të këtyre tre hapave. Kjo në propagandë quhet kornizim (framing) – kur autori e përcakton kornizën e tekstin ku “hyn” përmbajtja që është përcaktuar nga ajo kornizë.

Ky, shkurtimisht, është rasti me tekstin që e recensojmë.

07072014-Vecer-ZaevLinku deri te artikulli origjinal: Shoku Zaev nuk e deshka pushtetin, do zgjidhje të lirë?!

Data dhe koha e publikimit: 04.07.2014

Data e recensionit: 07.07.2014

Recensues: Zoran Bojarovski

Përndryshe, pastaj, trupi i raportit i ka të gjitha elementet e nevojeshme: sfondin, parafrazat, atribuimin e pjesëve të tekstit ose citimet autorëve përkatës në tekst, përshkrimet… Por, e gjithë kjo tashmë është kornizuar nga titulli dhe elementet hyrëse të storjes dhe ajo gjuhë dhe ton i komentimit dhe anshmërisë mbisundon në gjithë tekstin.

Aq më tepër, gjegjësisht të jemi më precizë, në fund të tekstit është dhënë një pjesë e komunikatës së partisë rivale, që është në pushtet, me të cilën korniza mbyllet me kanonadë, që përkon me gjuhën dhe komunikimin partiak, por krejtësisht joadekuate si veprim profesional gazetaresk, pasi shkilet rregulla e distancimit nga subjektet politike, siç thekson neni 14 i Kodit të gazetarëve.

“Raportimi nga proceset policore, veçanërisht nga zgjedhjet, duhet të jenë i paanshëm dhe i balancuar.

Gazetari duhet të sigurojë distancë profesionale nga subjektet politike.”

Në këtë rast, korniza e vendosur që më parë për përmbajtjen e tekstin, e ka eliminuar distancën dhe për këtë arsye lexojmë tekst të anshëm.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

deklratata jo të sakta

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

zyrtare

relevante

2 burime

më tepër palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

pjesërisht e paraqet të vërtetën

nuk mund të përcaktohet

nuk ka informata të rrejshme

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

nuk informon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

as manipulon as informon është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

shprehje të u rrejtjes

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk nxit dhunë

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente jokualitative multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja