verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Recension: Si u mor vendimi për të mos marrrë pjesë në debat?

on 14 - 01 - 2015       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

Како се носеше одлуката да не се учествува на дебата NetPress-crop-resize

 

Që moti praktika jonë gazetareske ka harruar se ka mundësi të ketë mendim ndryshe, i cili dallon nga ai i pushtetit apo i shumicës. Dhe harron se edhe ai mendim duhet të trajtohet në mënyrë të barabartë nga mediat. Ashtu thotë, në mes tjerash, edhe preambula e Kodit të gazetarëve:

Duke ndjekur detyrën e tij në ndërtimin e demokracisë dhe të shoqërisë civile, gazetarët do t’i mbrojnë të drejtat e njeriut, dinjitetin dhe lirinë, do ta respektojnë pluralizmin e ideve dhe të qëndrimeve, do të kontribuojnë për forcimin e shtetit juridik dhe në kontrollin e pushtetit dhe të subjekteve të tjera nga jeta publike.

Mirëpo, kjo është vetëm njëra nga anomalitë e shumta të kësaj përmbajtjeje mediatike.

Како се носеше одлуката да не се учествува на дебата NetPressLinku deri te artikulli origjinal: Si u mor vendimi për të mos marrrë pjesë në debat?

Data dhe koha e publikimit: 06.01.2015, 11:24

Data e recensionit: 09.01.2015

Recensues: Zoran Bojarovski

Si të besojmë në vërtetësinë e kësaj përmbajtjeje mediatike? Nuk ka asnjë element se ajo është e vërtetë.

Në paragrafin e tretë dhe të katërt të nenit 1 të Kodit të gazetarëve, në mënyrë të qartë rekomandohet:

Nëse informata nuk mund të vërtetohet, ose bëhet fjalë për supozim, përkatësisht spekulim, kjo duhet të thuhet dhe të publikohet. Saktësia e informatës duhet të provohet sa më shumë të jetë e mundur.

Madje edhe më benigne do të ishte sikur media ta quante këtë informatë “spekulim” dhe në qoftë se ashtu e trajtonte deri në fund. Spekulimet janë gjëra të cilave duhet shmangur, mirëpo, gjithsesi, ato duhet të emërohen si të tilla.

Në këtë rast gazeta u referohet “burimeve jozyrtare” dhe vazhdon në atë mënyrë. Bile edhe thotë:

“Vërtetim ose mohim të dramës e cila ka pasura dje pas pranimit që të shkohet në debat nuk mund të sigurojmë, por ajo që është e sigurtë është se deklarata e profesorëve erdhi pas pritjes së gjatë dhe paqartësisë në një atmosferë të rëndë që tregon se diçka ka ndodhur para asaj deklarate.”

Nuk shkruan se kanë kërkuar dikush ta konfirmojë ose ta mohojë këtë ngjarje, mirëpo janë të sigurtë se….

Pa kuptim, apo jo! Si mund të jenë të sigurtë.

Kur bëhet fjalë për vërtetësinë, burimet e informatave janë ato që mund të jen argumente për realitetin e informatës. Në vend të burimeve, në këtë informatë kemi:

“… kupton Netpress-i nga burimet jozyrtare.”

Cilat janë burimet jozyrtare? Nuk ka ansjë sqarim plotësues apo precizim. Kur bëhet fjalë për burime anonime ose jozyrtare, njëra nga rregullat e gazetarisë është që të përcaktohet sa më afër që mundet identiteti i burimit. Jo të zbulohet. Ai mund të jetë anonim ose jozyrtar, mirëpo duhet të ketë argument se ai është i vërtetë.

Ky tekst, për fat të keq, nuk le përshtypje të realitetit. Poashtu, nuk është edhe aq interesant, por i anshëm edhe atë me anshmëri politike.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

nuk ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e deklaratave

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

jozyrtare

jorelevante

nuk mund të përcaktohet

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

as manipulon as informon është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk nxit dhunë

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente jokualitative multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja