verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Recension: VMRO-DPMNE pranon, LSDM-ja nuk e di a është për zgjidhje parlamentare

on 25 - 02 - 2015       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

VMRO prifakjaparlamentarna razvrska - 0987-098-crop-resize

 

Përdorimi i “njoftimeve” anonime mbetet klasikë për atë se si këtu shihen relacionet ndërmjet dy partive më të mëdha. Madje edhe në atmosferë të luftës maksimale politike, kur së paku njëra palë nuk është e interesuar të mbetet anonime. Problemi me qasjen e këtillë ndaj analizave është se madje edhe atëherë kur disa burime me të vërtetë të informuara japin të dhëna për gazetarin (gazetaren) ne bëhemi skeptikë. Në fakt, informimi i tillë mund të jetë incidental, e jo të bhëhet atribut i “brendit” në gazetari.
Në tekst problematik është titulli, i cili nuk e pasqyron esencën e përgjigjeve, mirëpo përkundrazi, bën spinim të publiku.

VMRO prifakjaparlamentarna razvrska - 0987-098Linku deri te artikulli origjinal: VMRO-DPMNE pranon, LSDM-ja nuk  e di a është për zgjidhje parlamentare

Data dhe koha e publikimit: 19.02.2015, 17:26

Data e recensionit: 22.02.2015

Recensues: Ljubomir Kostovski

Nga partia e Zoran Zaevit nuk dhanë mendim as për atë se propozimi, në fakt, në mënyrë indirekte, a paraqet edhe kthim të mundshëm të opozitës në parlament dhe vazhdim prej atje të dialogut duke marrë pjesë në komision. Edhe për të dytën herë dërguam e-mail, në të cilin insistuam për përgjigje konkrete për komisionin, deri në mbylljen e gazetës, nga LSDM-ja nuk morëm përgjigje për qëndrimin për propozimin e eurokomesarit.

Bëhet përpjekje që të pyeten dy partitë më të mëdha se a do ta pranonin idenë e eurokomesarit Han për formimin e komisionit anketues. Thuhet se në LSDM nuk e dijnë se a janë për atë propozim, edhe pse del se prej atje është marrë përgjigje që do të thotë se fillimisht duhet të plotësohen kërkesat e BE-së për vendin në fushën e politikës, gjyqësisë dhe lirisë së mediave, e pastaj mund të bisedohet për të gjitha. Insistimi për “sqarim plotësues”, është, si duket, i kotë, dhe në këtë përfundim kanë ardhë në LSDM.

Problemi është se titulli sugjeron se partia në pushtet është për këtë propozim. Mirëpo, nëse e lexoni këtë tekst me vëmendje, madje dhe disa herë, askund nuk thoë se ky është qëndrimi i DPMNE-së! Në fakt, mu atje thonë se “nuk kanë qëndrim zyrtar”. Si bëhet mospasja e qëndrimit – qëndrim pozitiv, me siguri e di ai që e ka shkruar tekstin, mirëpo kjo është pak a shumë një përvojë e Hudinit. Mirëpo, paska pasur edhe një përgjigje jozyrtare që ka sugjeruar se kjo parti do ta pranonte atë propozim! Mirëpo problemi është se as përgjigja zyrtare, nëse është e tillë siç jepet, nuk ka asnjë nënshkrim të qartë dhe të dallueshëm! Çka është këtu, në fakt, jozyrtare? Praktikisht gjithçka. Domethënë, gazetarja nuk ka asgjë në dorë me të cilën do ta mbronte titullin, përveç nevojës që të faqen e gazetës të vëndojë një spin që do ta bëjë një parti (LSDM-në) jokonstruktive, ndërsa tjetrën (DPMNE-në) – konstruktive.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

nuk ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e deklaratave

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

zyrtare, anonime

jorelevante

më tepër burime

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

nuk ka elemente të komentimit

infoVistinitostPLAGIARISM

vepër origjinale

është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

dezinformon

jokreativ

josenzancionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

as manipulon as informon është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk nxit dhunë

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente jokualitative multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja